Lek za usamljenost, neuspeh, emotivni bol: kako se primenjuje emocionalna prva pomoć

Zašto je važno brinuti o psihološkom zdravlju i kako zalečiti emotivne rane, otkriva vam najinspirativniji TED govor svih vremena...

Gaj Vinč je licenciran psiholog, poštovan govornik i uvažavan autor. Njegov TED govor "Zašto svi treba da primenjujemo prvu emocionalnu pomoć" ima preko 4 miliona pregleda, i rangiran je među top 5 najinispirativnijih TED govora svih vremena.

Doktorirao je kliničku psihologiju na Univerzitetu Njujork 1991. godine, i nastavio da se usavršava. Radio je kako sa pojedincima, tako i sa parovima i porodicama. Član je "Američke psihološke asocijacije".

U ovom govoru Vinč daje viđenje sa stanovišta psihologije zašto bi trebalo podjednako da brinemo o fizičkom i psihičkom zdravlju, i šta se dešava kada zapustimo svoje emocionalne povrede i rane.

Prenosimo delove njegovog govora:

"Kada sam postao psiholog, počeo sam da primećujem drugu vrstu favorizovanja, a to je koliko više vrednujemo telo od uma. Trpimo psihičke povrede čak i češće nego fizičke, povrede poput neuspeha ili odbacivanja i usamljenosti. One se mogu i pogoršati ako ih ignorišemo, i mogu drastično uticati na naše živote. A ipak, iako postoje naučno dokazane tehnike koje se koriste u tretiranju psihičkih povreda, mi to ne činimo. Čak nam ni ne pada na pamet da bi trebalo. "O, deprimiran si? Samo se trgni, sve je to u tvojoj glavi." Možete li da zamislite da kažete to nekome sa slomljenom nogom: "O, samo se trgni, sve je to u tvojoj nozi." Vreme je da zatvorimo jaz između našeg fizičkog i psihičkog zdravlja. Vreme je da ih izjednačimo, kao blizance.

3 jutarnja rituala koje preporučuje Lujza Hej: Evo kako vaš život zavisi od prvog sata posle buđenja svakog dana...

Usamljenost stvara duboku psihičku ranu koja izopačuje naše opažanje i izokreće naše mišljenje. Čini da verujemo da je onima oko nas mnogo manje stalo nego što jeste. Čini da smo uplašeni da posegnemo, jer zašto postaviti sebe za odbacivanje i lomljenje srca kada vaše srce već boluje više nego što možete podneti? Danas paklice cigareta imaju upozorenja koja kažu: "Ovo vas može ubiti." Ali usamljenost to nema. I zato je toliko važno da damo prioritet našem psihičkom zdravlju, da primenjujemo emocionalnu higijenu. Jer ne možete lečiti psihičku ranu ako ni ne znate da ste povređeni. Usamljenost nije jedina psihička rana koja krivi našu percepciju i obmanjuje nas.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.