Kako naučiti umerenost

Mnoge loše navike imaju efekat "kratkoročnih" uživanja. Raskinite taj čarobni krug...

U osnovi svih ovih zavisnosti je vaša jaka potreba za osećajem koji vam određeni užitak pruža, a koji nemate u svom životu i jako vam nedostaje. Možda ste i vi jedna od onih osoba koja bi želela manje da jede, prestane s pušenjem, jedenjem slatkiša ili konzumiranjem alkoholnih pića. "Imam previše obaveza i odgovornosti. Pod stresom sam. Mogu valjda i ja uživati u onome što volim." Ovako opravdavate sebe u trenutku uživanja, svesni sopstvene nedoslednosti, želeći da umanjite njegovu štetnost.

Hrana je "lek za dušu" i često popunjava osećaj praznine i usamljenosti. Smanjuje "glad" za ljubavlju, seksom, partnerom, poslom ili porodicom. Teško odolevate potrebi da jedete, naročito uveče, kada ste sami ili pod stresom. Iako osećate krivicu i kajanje nakon "dobrog jela", ipak ne uspevate da pobedite "glad za boljim osećajem". Slatkiši obično pružaju osećaj zadovoljstva i ispunjenosti za kojim toliko čeznete.

Njihovi neodoljivi mirisi i ukusi ruše sve granice. Alkoholna pića opuštaju. Osnažuju samopouzdanje, dajući kratkoročan, prividan osećaj snage, moći i važnosti. Tablete smiruju, uklanjaju negativne emocije, nesanicu, napetost i strahove, stvarajući lepšu sliku okruženja i stvarnosti. Podižu motivaciju i raspoloženje. Kockanje, igrice, kladionice pružaju toliko poželjan osećaj uzbuđenja, pozitivne neizvesnosti, nade i adrenalina. Vraćaju nadu u mogućnost dobrog i pozitivnog ishoda iščekivanog. Cigarete obično daju osećaj slobode i užitka.

Virtuelni svet kompjutera odvodi vas iz ružne stvarnosti. U stalnoj ste komunikaciji sa mnogo virtuelnih prijatelja koje i ne poznajete. Primate na desetine lepih poruka, želja, komplimenata i komentara. Doživljavate sebe i svoje mišljenje kao važne. Dobijate pažnju drugih, osećate se voljenim i da niste sami. Gašenjem kompjutera, sve nestaje.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.