Kako (i zašto) živeti spontano

Da li se Nova godina može dočekati i na trgu, sasvim neplanirano?

Life coach Tatjana Divjak savetovala je klijentkinju Anitu kako da zadovolji svoju stalnu potrebu za planiranjem i istovremeno bude spontana i opuštena, što priželjkuje i njen partner.

Anita: U vezi sam nešto više od godinu dana s čovekom sa kojim je teško dogovoriti se o bilo čemu i to postaje sve veći uzrok rasprava. Razumem da je prezaposlen i da mu je verovatno dosta planova i rasporeda vezanih za posao, ali i ja sam izuzetno uspešna u poslu, s ispunjenim i prenatrpanim kalendarom i obavezama, i ne mislim da zbog toga ne treba da pravim planove u privatnom životu. Ponekad me taj njegov pristup „ne mogu sada da razmišljam o tome“, odustajanje od naših dogovora i promene u poslednji čas toliko izbace iz takta da izgubim kontrolu nad samom sobom i onda se obično posvađamo. Naš odnos je pod velikim pritiskom zbog toga i to je počelo da me brine.
Tatjana: Šta je to što vas brine?
Anita: Čini mi se da se naš odnos ne razvija u dobrom smeru i pitam se da li treba da ostanem u vezi s osobom čije me ponašanje izbacuje iz takta. Prvi brak prekinula sam zbog sasvim drugih razloga, ali posle dugih godina nezadovoljstva, pa ne želim da ponovim istu grešku.
Tatjana: Jeste li partneru izrazili svoju zabrinutost?
Anita: Jesam, ali on mi je samo kratko odgovorio da ne znam da budem spontana, da je kod mene sve kao pod konac. Rekao mi je da on ne voli da planira sve u životu i da se opustim. Volela bih da to mogu, ali ne znam kako se postaje spontan.
Tatjana: Pre nego što se pozabavimo spontanošću, volela bih da čujem vaše mišljenje. Slažete li se s tom izjavom svog partnera? Mislite li i vi da niste spontani i da imate preteranu potrebu da sve isplanirate?
Anita: Ima istine u tome. Da, volim tačno da znam kuda ćemo ići, šta ćemo raditi. Volim da se družim s ljudima, a ako ne isplaniraš susret s prijateljima, teško da se možeš naći baš sa svima s kojima želiš. Danas niko nema vremena za spontanost. Ni nas dvoje nemamo vremena za mnogo onog što bismo želeli da radimo, pa smatram da planiranje zajedničkih aktivnosti nije nepotrebno.
Tatjana: Šta mislite da bi, osim nedostatka vremena, mogao da bude razlog što preferirate planiranje umesto spontanosti u svakodnevnom životu?
Anita: Uvek želim da obavim mnogo stvari, da budem efikasna, produktivna. Toliko je toga što želim da vidim, naučim, knjiga koje želim da pročitam.
Tatjana: Postoji li još nešto? Ponekad imamo potrebu da planiranjem predvidimo razvoj događaja i na neki način stavimo stvari pod kontrolu. Da li je tako i kod vas?
Anita: Volim da imam kontrolu nad svojim životom, to je istina.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.