Kako doskočiti brigama

Life coach Tatjana Divjak savetuje kako da se lakše nosimo sa strahovima zbog neizvesne budućnosti.

Preterano razmišljanje i zabrinutost kao posledice negativnih osećanja koja nas obuzimaju, mogu ozbiljno da ugroze zdravlje. Pritisak kome smo stalno izloženi u nama stvara simptome stresa, budimo se noću ili ne možemo da zaspimo, a gubitak energije povećava negativne posledice stresa. Treba napomenuti da stres ne izaziva gubitak energije, već naša reakcija na stres. Preterano razmišljanje izrazito je negativna navika i jedan od najčešćih uzroka gubitka kontrole nad sopstvenim životom.

Kad se uvučemo u začarani krug negativnog i preteranog razmišljanja, svaki problem čini nam se većim jer se množe potencijalne opasnosti i iz područja realnog zapadamo u područje projekcija i potencijala koji nas brinu i stvaraju izvor novih negativnih misli.

Kako tome doskočiti i svoj život držati pod kontrolom? Pre svega treba da priznate da problem postoji, da shvatite nivo problema, odlučite da to promenite i zatim svesno prekinete bujicu misli. To je samo naizgled komplikovano, a pomoći će vam ako se budete ponašali na sledeći način:

Shvatite svoju trenutnu situaciju kao priliku za rast

Prihvatite činjenicu da preterano razmišljanje o problemu neće rešiti problem.
Probleme rešavamo tako što nešto preduzmemo, a ne tako što neprestano razmišljamo o njima. Stara poslovica kaže: Stavi problem u fioku i ako se za godinu dana sam ne reši, ne treba ga ni rešavati. Setite se nekih problema koji su vam oduzimali san, a koji vam danas izgledaju smešni.

Setite se pozitivnih iskustava u kojima ste našli rešenje za najteže situacije.

Svako od nas preživeo je barem jednu naoko bezizlaznu situaciju iz koje je uspeo da izađe, bez obzira na to da li se razrešila srećnim okolnostima ili aktivnostima koje smo preduzeli u pravom trenutku. Neka vas lično iskustvo motiviše za razvijanje pozitivnog stava i stvaranje kreativne energije kojoj ćete naći pravi put. Motivacija koja dolazi iz nas samih najbolji je podsticaj.

Svesnim naporom zaustavite negativni tok misli i usmerite ih u pozitivnom smeru.

Biti svestan trenutka kad počnu da vas obuzimaju negativne misli izuzetno je važno. Način na koji možete da zaustavite negativne misli predivno je opisan u knjizi Zapanjujuća moć emocija (Esther i Jerry Hicks). Misli usmerite prema konstruktivnom i podržavajućem, odustanite od samokažnjavanja, griže savesti i ljutnje. Dobre su misli one koje čine da se osećate bolje.

Redovno meditirajte.

Kad meditacijom uspemo da ostvarimo barem kratki prekid u bujici misli, naš duh dobija priliku za veliki odmor. Meditacijom smirujemo um. Redovno meditiranje dvadeset minuta na dan jeste dobra navika. Najbolja meditacija je ona koju uspevate da, bez ikakvog odricanja, izvodite svakog dana.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.