Kako da prevaspitamo svoje misli i emocije: naučite da kontrolišete misli pre nego što postanu reči

Ako želimo da prevaspitamo svoje misli i emocije, najvažnije je da ne žurimo, jer samoprevaspitavanje je rad na sebi!

Da li znate da kroz našu glavu dnevno prođe oko 70.000 misli? Ako se pitate šta se s njima dešava, odgovor je da prolaze kao oblaci na nebu ustupajući mesto novim koje dolaze. Misli su i još neizgovorene reči na koje svako od nas reaguje različitim emocijama, a veza između misli i emocija vrlo je jaka, kaže za „Život Plus", Zorica Tomić, profesor na Seminaru za društvene nauke na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Čudesna moć sugestija za opuštanje i unutrašnji mir: šta je autogeni trening i kako deluje na dušu i telo

"Pošto su misli još neizgovorene reči, mi živimo tako što neprekidno vodimo unutrašnji dijalog. Emocije su naše reakcije ne samo na spoljašnji svet, već i na misli kojima pokušavamo da svetu u kojem živimo damo neki smisao. Na primer, dete se igra i polomi igračku, počinje da plače, jer procenjuje racionalno da će taj događaj imati loše posledice, više neće moći da se igra sa tom igračkom, dobiće grdnju od roditelja, što znači da njegova reakcija odgovara njegovoj proceni. To znači da možemo da kontrolišemo način na koji ćemo da reagujemo na događaje iz spoljašnje sredine", objašnjava sagovornica:

"Na primer, u porodicama u kojima se viče, psuje i u kojima se ljudi uzajamno ne poštuju, deca uče kako da komuniciraju, na koji način da reaguju u određenim situacijama koje su stresne, koje ih plaše ili su im nepoznate. Ako hoćemo i želimo da rastemo u duhovnom smislu, moramo da se bavimo prevaspitavanjem, svako mora da bude sopstveni pedagog, da radi na promeni te matrice ukoliko je loša", preporučuje Zorica.

Ali to nije lako, jer je iskustvo svakog od nas opterećeno brojnim zabludama i naučenim obrascima ponašanja i komunikacije. Ako želimo da prevaspitamo svoje misli i emocije, najvažnije je da ne žurimo, jer samoprevaspitavanje je rad na sebi. - Najbolji način da se krene sa procesom prevaspitavanja je da "povučete ručnu". Na primer, kada vidite prijateljicu koja je lepo obučena, a vi joj ne date kompliment, ako za samo jedan sekund zaustavite misao i konstatujete da vas razara zavist, to je već trenutak u kojem možete da počnete da se menjate. Važno je samo da postanete svesni svojih misli, da ih prihvatite i promenite. Istočnjaci u jogi praktikuju meditaciju, a meditacija se događa kad god ćutite, kad god ste sami sa sobom. Primirite se i postavite se u poziciju posmatrača sopstvenih misli, savetuje sagovornica.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.