Kako da popravimo svoj biološki sat: filozofija taoizma

Tokom svakog godišnjeg doba trebalo bi da se ponašamo na drugačiji način, da se što više prilagodimo situaciji i da prisvojimo što više dobrog od datog perioda.

Da li ste se ikada zapitali zašto vam u jednom periodu iste stvari teku tako lako, ali neki drugi put nikako da pronađete pravi ritam? To je deo života koji smo svi iskusili. Često pravimo iste greške, ne razmišljajući šta nas na to nagoni. Sada je idealna prilika da to promenimo...

Cenim i pokušavam da pratim filozofiju taoizma koji se bazira na ravnoteži i uključuje nauke tradicionalne kineske medicine i astrologije, čitanja lica, tai či i či gong. Prema kineskoj metafizici svaka živa stvar, čovek, životinja ili biljka, prati ritam prirode koji ide od jedne krajnosti ka drugoj. To možemo da opišemo konceptom jin-jang, gde tačno znamo da ako hoćemo da budemo u ravnoteži, treba da prihvatimo oba pola - da postoje dan i noć, svetlo i tamno, leto i zima, dobro i loše vreme, muški i ženski princip.

Tradicionalna medicina: kineski biološki sat pokazuje koji organ vam je ugrožen...

Takođe imamo prijatne i neprijatne emocije, ali sve su jednako vredne i kad ih izražavamo u pravom momentu, bićemo u ravnoteži sa njima. Drugi, povezan princip zove se wu wei i znači akcija bez akcije. Zapravo - za nas je bolje kad radimo prave stvari u pravom momentu jer za njih ne treba mnogo truda i biće efikasnije, nego da nagomilamo mnogo pogrešnih akcija, uz mnogo utrošene energije i zanemarljivih rezultata.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.