Japanski doktor Hinohara živeo je 105 godina i otkrio tajnu dugovečnosti: 10 saveta za dug i srećan život

Japanski doktor Shigeaki Hinohara živeo je 105 godina, a u nasleđe nam je ostavio tajne za dug, srećan i kvalitetan život!

Veliki japanski lekar Shigeaki Hinohara zaslužan je za dugovečnost Japanaca. Preminuo je 17. jula 2017. godine i ostavio nam u nasleđe vredna saznanja.

Želite doživeti stotu i to u dobroj formi, zdravog tela i duha? Moguće je, pokazao je svojim primerom veliki japanski lekar Shigeaki Hinohara, koji je preminuo u 105. godini života. On je posvetio život postizanju dugovečnosti nacije.

10 važnih signala koje nam šalje Univerzum: ovo je dokaz da niste na pravom putu...

Pomogao je uspostavljanju medicinskih sistema zahvaljujući kojima su Japanci postali jedan od najdugovječnijih naroda na svetu. Gotovo do smrti radio je u bolnici, lečio pacijente i predavao studentima na fakultetima. Ovo su njegovi saveti za dug, zdrav i kvalitetan život:

1. Energija dolazi iz toga što se osećamo dobro, a ne iz zdrave ishrane i puno spavanja

"Svi se sećamo kako smo kao deca, kada smo se zabavljali, često zaboravljali jesti ili spavati. Verujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe - najbolje je ne umarati telo s previše pravila kao što su ručak i spavanje", objašnjava lekar. Najvažnije je za vitalnost osećati se zadovoljno i ispunjeno. Zabavljati se - na tome treba poraditi, a ne se opterećivati time kad ćemo jesti i kad ćemo spavati.

2. Čuvajte se gojaznosti

Liječnik Hinohara stalno je naglašavao da stotu dožive osobe koje nemaju viška kilograma i stoga treba paziti na svoju težini u fizičku kondiciju. Ne treba se opterećivati ishranom, ali ipak treba voditi računa da se ne prejedamo. On sam za doručak je pio kafu, čašu mleka i sok od narandže sa kašikom maslinovog ulja. Verovao je da je maslinovo ulje odlično za krvne sudove i kožu. Za ručak je jeo mleko i keks, a često je i preskakao ručak kada je bio prezaposlen. Za večeru je jeo povrće, ribu i pirinač. Dva puta nedeljno jeo je govedinu.

3. Planirajte unapred

Hinohara je uvek imao pun raspored za godinu unapred, a čak je i zaplanirao još više u budućnost. Tako se, kako je rekao, jako veselio Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Nažalost, nije ih doživeo, ali njegov stav prema životu i planovim govori koliki je bio optimista, što je isto važna stavka za dugovečnost.

4. Ne morate otići u penziju ako ne želite

"Nakon 65. počeo sam volontirati. Predajem i obilazim pacijente, čak i po 18 sati na dan i uživam u svakoj minuti svog posla", govorio je Hinohara.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.