Dajte smisao svom životu

Život se vežba. I ma koliko nestvarno zvučala ova rečenica, život se prožima unutrašnjim i spoljnim aspektom, uz svoje tokove i dinamiku. Kod većine ljudi, on se podrazumeva i prati stihijski...

Prividno postoje dva života - unutrašnji (razmišljanja, unutrašnji dijalog, meditacija) i spoljni (okruženje, profesionalni život, svakodnevica, interesovanja, hobi). Većina nas umesto da povezuje ta dva života, ima naviku da ih konfrontira. A treba ih staviti u akciju, treba ih isprepletati, treba ih naučiti da se vole, a ne stvarati neku vrstu izolovane oaze.

Razmislite o tome da ne vodite izolovano spoljni i unutrašnji život, nastojte da ih približite jer i jedan i drugi pripadaju vama, a vežbom ćete omogućiti da se sliju i da postanu jedno. Kad se to desi, onda ste postigli visoke kote u svom razvoju.

Stoga, svakoga dana učinite nešto kako biste ih približili. Za početak, budite ih svesni u svakom trenutku, jer samo njihovim osvešćivanjem možete uživati u oboma i krenuti ka osmišljenijem i ispunjenijem životu.

Postavite sebi pitanje: O čemu zaista razmišljam danas? "Ono o čemu mislite, to ćete i postati" ili "Kakve su vam misli, takav vam je život."

Verovatno najjednostavnija tvrdnja o tome kako funkcionišemo. Razmislite o čemu ste danas mislili. Šta te misli govore o vama? O vašem životu? I koliko se one zaista podudaraju sa vašim životnim planovima i vašom vizijom sebe?

Lako je zaboraviti ovu jednostavnu tvrdnju u svakodnevnom životu. Lako se desi da naše svakodnevne misli budu prilično nedosledne u odnosu na ono kako vidimo sebe i svoje ciljeve generalno.

Jednostavan spoljni podsetnik, kao što je nalepnica sa ovim citatom, može pomoći da zadrži vas i vaše misli na pravom putu.

"Ne radi se o dnevnom produžavanju nego o dnevnom skraćivanju. Iskorenite sve što je nepotrebno."

Ako želite da poboljšate svoj život, uvek vam je primamljivo da dodate još nešto. Jedan od problema sa ovim je da možda nemate dovoljno vremena ili energije za nešto više. I tako se desi da vaši napori ka poboljšanju postanu kratkog daha.

Dodavanje više i više stvari samo kreira više stresa i brige. Uklanjanje nereda i aktivnosti, zadataka i misli koji nisu tako važni oslobađa vreme i energiju da se više bavite onim čime zaista želite da se bavite. A kako se gužva u vašem spoljnom svetu smanjuje, tako i gužva u vama samima ima tendenciju da se smanji. Dodatna prednost ovoga je da vam omogućava da zaista još više uživate u onome što radite.

Dodavanjem misli i razmišljanjem o nečemu po stoti put može da se stvori osećaj sigurnosti. Ali je isto tako i jedan od načina da odugovlačite i izbegavate preduzimanje koraka za koji znate da je potreban. I što više razmišljate, teže je da nešto preduzmete. Možda zato što želite da zadržite taj utešni osećaj sigurnosti i izbegnete rizik uništenja tog osećaja.

Razmišljanje ima smisla. Može vam pomoći da donekle planirate realističan put do svog cilja i da izbegnete buduće zamke. Preterano razmišljanje je, međutim, samo navika koja će vam pomoći da izgubite mnogo vremena. Mnogo je korisnije zameniti tu naviku za naviku prostog preduzimanja akcije.

"Ako provedete previše vremena razmišljajući o nečemu, nikada ga nećete odraditi."

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.