Da li ste skloni preuveličavanju stvari: umni trik koji pomaže da živimo srećnije

Često naš um preuveličava situacije nad kojima zaista nemamo kontrolu. Važno je da istreniramo naš um da ne prosuđuje i tako pomognemo sebi. Savladajte ovaj koristan umni trik.

Umni trik
Mnogo svakodnevnih teškoća zapravo je rezultat činjenice da smo skloni preuveličavanju stvari, kaže Massimo Pigliucci, profesor filozofije na City Collegeu of New York. Mislimo da su male neprilike ili neprijatnosti velike prepreke – i, naravno, razmišljajući tako, učinimo ih velikim preprekama. Tu može pomoći stoički pristup, koji se može smatrati i umnim trikom, menjanjem svoje perspektive, načina na koji gledamo stvari, objašnjava Pigliucci.

Intervju sa dr Boškom Hristićem: kako da prestanemo da prosuđujemo i zaista budemo srećnIntervju sa dr Boškom Hristićem: kako da prestanemo da prosuđujemo i zaista budemo srećnLoše emocije su često uzrok mnogih oboljenja. Kako da uskladimo energiju, reprogramiramo ćelije i postignemo ravnotežu,…

Kad se govori o umnim trikovima, može se činiti kako je u pitanju nešto neozbiljno, ali način na koji percipiramo realnost jeste umni trik. Mi stalno prosuđujemo šta nam se događa. Na primer, stoički je pristup: "Vidi, voz će kasniti pet minuta." Prosuđivanje da je to katastrofa, nešto zaista strašno, samo je nešto što vi činite. To nema ništa sa svetom onakvim kakav jeste, to je vaša percepcija.

Lek protiv straha: šta će se dogoditi kad prestanete da se plašiteLek protiv straha: šta će se dogoditi kad prestanete da se plašiteTrenutak u kome shvatite da je sasvim u redu da budete i dosadni i preki, i zabavni i tužni, debeli i mršavi, kreativni i…

Ako očajavamo, uzalud trošimo puno energije
Zato Pigliucci savetuje da pokušamo svaku situaciju da podelimo na dve komponente: "šta mogu da učinim" i "šta je van moje kontrole te zbog toga zaista ne treba da se zabrinjavam zbog toga". Određene stvari nisu pod našom kontrolom, zbog toga je jedini izbor koji imamo da ih podnesemo ili očajavamo zbog njih.

Ako očajavamo, uzalud trošimo mnogo svoje energije i zapravo pogoršavamo situaciju. Zamisao je da svoj spektar emocija udaljimo od destruktivnih kao što su bes, strah i mržnja, a približimo kultivisanju pozitivnih kao što su ljubavi, radosti i osećanja pravednosti. Razmišljanje o tim stvarima unapred priprema naš um da se sa njima nosi najbolje što može.

Izvor: Sensa.hr

Pripremila Patricia Lucija Tomasović

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.