Čudesna moć sugestija za opuštanje i unutrašnji mir: šta je autogeni trening i kako deluje na dušu i telo

Kod sugestija nam je cilj fizički doživeti ono što sebo sugerišemo i tome svedočiti, bez obzira na to je li to mir, opuštenost, svežina ili samouverenost! Ovo je tajna čudesnog autogenog treninga!

Vreme kao da se ubrzalo. Retki su oni koji još uživaju u lenjim nedeljama, a da im pritom pred očima, poput zamišljenih oblaka, ne prolazi spisak obaveza. Stres se odavno ušunjao u naše živote i odomaćio se, ponekad do te mere da ga više i ne primećujemo. Zavapimo tek kad opterećenje eskalira i više ne možemo izdržati.

Kako izlečiti sam sebe od bolesti: 7 tehnika koje vode do isceljenja duše i tela

Na sreću, danas su nam na raspolaganju mnoge metode koje nam mogu pomoći vratiti izgubljeni mir, energiju i snagu, pa čak i poboljšati zdravlje. Mnoge, poput meditacije, dolaze s Istoka, ali već gotovo vekovima na evropskom tlu postoji metoda koja nam, naučimo li je pravilno koristiti, može i u najstresnijoj situaciji doneti mir.

Reč je o autogenom treningu. Ta se metoda temelji na psihološkom kondicioniranju samog sebe putem jednostavnih vežbi i sugestija, što nam pomaže da se opustimo i zadržimo mir i u najstresnijim situacijama i tako posredno utičemo na celokupno zdravlje. Autogeni znači da proces proizlazi iz nas samih, da ulaganjem vlastitog truda pokušavamo pronaći u sebi mir.

Već s tom definicijom jasno je da se ova metoda bazira na vlastitoj odgovornosti, ali i poverenju u vlastite resurse. Sensina saradnica, psihoterapeutkinja dr. Nada Kaiser, dugogodišnja učiteljica ove metode koja je nastala u 20-im godinama prošloga veka, opisuje na vlastitom primeru kako deluje.

"Nedavno sam morala kod zubara, a to nije najugodnije iskustvo. Ali, koristeći autogeni trening, bila sam potpuno mirna, u mislima na sasvim nekom drugom mestu i popravljanje zuba nije bilo nimalo stresno. Tako to može biti za svakoga", kaže dr. Kaiser.

Autogeni trening osmislio je Johannes Heinrich Schultz, nemački psihijatar, psihoanalitičar i hipnoterapeut. Uvidio je, naime, da su gotovo svi njegovi pacijenti, nakon hipnoterapijskih seansi, tokom kojih se ulazi u duboko opušteno stanje, svedočili da su tokom postupka imali doživljaj težine i topline u tijelu, što im je bilo vrlo prijatno.

Schultz se zapitao bi li se moglo postići i obrnuto - stvaranjem osećaja topline i težine doći do opuštenog stanja i otpuštanja stresa. Vrlo brzo se dao u eksperimentisanje i otkrio ne samo da je to moguće nego da može dati izvrsne rezultate. Obuka koju klijenti prolaze vrlo je jednostavna i ista je od nastanka metode do danas.

U Evropi mnoga zdravstvena osiguranja osiguranicima plaćaju njeno učenje, i to iz vrlo jednostavnog razloga - činjenice da je prevencija bolesti koju donosi stres daleko jeftinija od lečenja već nastale bolesti. Osiguravajuća društva, naime, na taj način - dakle finansirajući obuku - štede.

Jednostavne formule autosugestija

"Polaznici uče vrlo jednostavne formule autosugestija kojima u sebi stvaraju željeno stanje. Najpre pod vođstvom učitelja, a potom sami govore sebi da u određenim delovima tela osjećaju težinu i toplinu. U početku, naravno, to neće biti istina.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.