Četiri pitanja protiv pogrešnih uverenja

Postoje barem dva načina da živite svoj život. Jedan je pun stresa, bola i patnje, a veliki deo toga uzrokovan je pogrešnim uverenjima. Početak bitke protiv njih počinje sa četiri pitanja.

Svi mi imamo misli koje nas muče i koje nam donose stres, a koje možemo lako da raspršimo. Četiri pitanja koja treba da postavimo sami sebi kako bismo se oslobodili nekog pogrešnog uverenja koje nas proganja opisuje Byron Katie, life-coach i kreatorka metoda The Work.

Prema njenim rečima, prvo treba da stavite tu misao na papir, a zatim da postavite sebi sledeća četiri pitanja.

Pitanje 1.

Da li je ta misao istinita?

Ovo pitanje može da vam promeni život. Umirite se i upitajte sebe da li je to što ste napisali istinito.

Pitanje 2.

Da li apsolutno znate da li je to istina?

Ovo je nova mogućnost da otvorite svoj um i uđete dublje u nepoznato, da otkrijete odgovore koji leže ispod nivoa koji mislite da poznajete.

Pitanje 3.

Kako  reagujete – šta se to dešava – kad pomislite tu misao?

S ovim pitanjem, počinjete da primećujete unutrašnji uzrok i posledicu. Uviđate da kad verujete u tu misao, nastaje uznemirenje koje varira od blage neugodnosti do straha i panike. Šta je to što osećate? Kako se odnosite prema situaciji (ili osobi) s kojom je u vezi ta misao, kako se odnosite prema sebi dok mislite tu misao? Napravite spisak i budite vrlo konkretni.

Pitanje 4.

Ko biste vi bili kad ne biste mislili tu misao?

Zamislite sebe usred te situacije (ili u prisustvu te osobe) i kako biste se osećali kad ne biste mislili tu misao. Kako bi vam se život promenio kad uopšte ne biste bili u stanju da mislite tu stresnu misao? Kako biste se osećali? I šta vam se više dopada – život s tom mišlju ili bez nje? Kako ste mirniji i stabilniji?

A sad napišite potpuno suprotnu misao.

To će vam dati mogućnost da iskusite nešto potpuno suprotno onome što verujete. Kad budete pronašli jednu misao suprotnu vašoj originalnj misli, onda treba da pronađete barem tri posebna, a istinita primera kako je upravo ta suprotna misao istinita kad ste vi u pitanju. Ovo je početak preokreta kojim se možete rešiti stresa.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.

09/04/2012 NidzaLe
odlican clanak :)