Budite emocionalni coach svom detetu

Dajte svojoj deci alat za upravljanje sopstvenim emocijama, kaže klinički psiholog dr Stiven Brirs, i pripremićete ih da postanu sigurne, dobro prilagođene odrasle osobe.

Ema je sama u sobi. Ispred nje je tanjirić na kome se nalazi jedna čokoladica. Ema zna da će biti nagrađena sa dve čokoladice ako uspe da odoli i izdrži nekoliko minuta. Međutim, glad je obuzima i čokoladica ispred nje deluje sve primamljivije. Sat otkucava.

Kada imate četiri godine, ovakva dileme vas može gurnuti do ivice, a to je upravo razlog zašto  je Volter Mišel (Walter Mischel) koristio u početnim studijama samokontrole 1970. Dve trećine dece je izdržalo, ali pravo iznenađenje su otkrića Mišelovih kolega koji su ponovo stupili u kontakt sa tom decom 12 do 14 godina kasnije.

Pokazalo se da su oni koji su uspeli da odole imali ne samo bolja akademska dostignuća već su bili i bolje prilagođeni, manje skloni napadima besa i znatno društveniji. Ukratko, „otporna” deca  su pokazivala upadljivo viši nivo emocionalne inteligencije.

Strategije za prevazilaženje

Srećom, Mišelovo istraživanje je takođe pokazalo da su „otporaši” koristili različite strategije za prevazilaženje frustracija: neki su odolevali iskušenju tako što su pokrivali oči ili odlazili na spavanje, dok su drugi pevali pesmice. Tehnika se može naučiti, i mi kao roditelji, u najboljoj smo poziciji za podučavanje dece strategijama emocionalne inteligencije. Kako ćemo onda pomoći detetu da počne da razmišlja i ponaše se više kao „otporaš” nego kao onaj koju odustaje?

Ako želite da vaše dete uspešno upravlja svojim emocionalnim životom, bilo bi dobro da počnete da mu pomažete da razume i razvrstava svoja osećanja, kaže Liza Fildman Beret (Lisa Feldman Barrett), profesor psihologije na Boston koledžu. Ona je istraživanjem utvrdila da su ispitanici koji su koristili reči kao što su ljutnja, tuga i strah neselektivno živeli mnogo emotivno turbulentnije živote od onih koji su bili u stanju da naprave jasne razlike između raspoloženja.

Razvijanje emocionalne pismenosti je nešto što možete započeti na najranijem uzrastu. Pokušajte sa prikupljanjem slika iz magazina koje pokazuju spektar emocija i zajedno sa detetom ih identifikujete. Te slike zatim možete koristiti za igre i druge aktivnosti.

Način na koji se ostali članovi porodice bave svojim osećanjima, i stavovi koje imaju u vezi sa njima, mogu imati značajan uticaj na detetov emocionalni razvoj. Zato ne čudi da emocionalno pismene porodice koje su vešte u izražavanju topline i ljubavi podižu emocionalno stabilnu decu.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.