Budistički saveti za radost i uspeh na poslu: evo kako da vežbamo i živimo mindfulness u poslovnom životu

Ako se dobro brinete o sadašnjem trenutku, nema potrebe da se brinete zbog budućnosti. Ako se brinete za sadašnjost, činite sve što možete kako biste sebi osigurali dobru budućnost.

Thich Nhat Hanh, zen-budistički sveštenik i učitelj, jedan je od najpoznatijih duhovnih učitelja na svetu, a u knjizi "Posao: Kako pronaći smisao i radost u svakodnevnim obavezama" poučava kako drevne budističke prakse prilagoditi modernom poslovnom životu. Disanje, meditacija, pažljivo slušanje i saosećanje mogu biti od velike pomoći u svakodnevnim situacijama, pa i u komunikaciji sa kolegama i članovima porodice. Primenite njegove mudre savete i uživajte u dobrobitima svesnog življenja...

Kako da prestanete da se nervirate zbog stvari na koje ne možete da utičete: postanite zrela ličnost koje razlikuje moguće od nemogućeg

Način na koji živimo svoj život i zarađujemo za njega presudno je važan za našu radost i sreću. Gotovo pola života provedemo na poslu. Ali, kako zapravo provodimo to vreme? Posao koji obavljamo odraz je našeg čitavog bića, on može biti sjajno sredstvo za izražavanje naših najdubljih želja, izvor duhovne hrane, mira, radosti, preobražaja i isceljenja.

Sa druge strane, posao koji obavljamo i način na koji ga obavljamo može prouzrokovati i mnogo patnje. Ono što činimo sa svojim životom, jesmo li svesni ili nismo određuje koliko ćemo mira i radosti stvoriti. Ako svesno pristupamo svakom trenutku, ako praktikujemo mindfulness u svemu što činimo, posao nam može pomoći ostvariti ideal življenja usklađen sa drugima, pa nam može pomoći u negovanju razumevanja i saosećanja.

Živimo u vremenu u kojem nije jednostavno zaposliti se. Pa ipak, sve više znamo da naše zadovoljstvo ne zavisi samo od izvora prihoda nego i od toga da obavljamo posao koji će nam omogućiti radost i sreću, koji nije štetan za ljudska bića, životinje, biljke ili Zemlju. U idealnom slučaju pronalazimo radno mesto i posao na kojem koristimo Zemlji i svim živim bićima.

Kakav god bio vaš posao, mnogo toga možete napraviti kako biste pomagali drugima stvarajući srećno radno okruženje, mesto na kojem se može raditi u radosti i skladu, bez stresa i napetosti. Prakse svesnog disanja, svesnog sedenja, svesnog jedenja i svesnog hodanja pridonose pozitivnom okruženju na radnome mestu.

Svladavanje umeća "zaustavljanja", otpuštanja napetosti, primene govora motivisanog ljubavlju, pa dubokog slušanja kao i deljenje tih praksi sa drugima znatno utiču na naše uživanje na radnome mestu i kulturu naše kompanije. Kada se na radnome mestu znamo uspešno nositi sa jakim emocijama i uspostavljati dobre odnose, komunikacija se poboljšava, stres slabi, a rad postaje ugodniji. Reč je o velikoj dobrobiti, ne samo za nas nego i za one sa kojima sarađujemo, za voljene osobe, našu porodicu i društvo u celini.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.