Blago srećnih uspomena

Trenuci sreće imaju čudesnu moć, skoro lekovitu...

Nikada nemojte zaboraviti koliko je lako zaboraviti... To je savet koji bismo, verovatno, svi mi mogli poslati sebi mejlom i namestiti automat da nam ga šalje u pravilnim vremenskim razmacima... A to je i savet koji bi Gretchen Rubin, autorka bestselera "Projekat sreće" volela da pošalje samoj sebi u prošlost kako bi "tinejdžerka Gretchen" mogla da ispravi grešku i zabeleži - objektivom - sve one prizore koji joj nedostaju sad kad je u srednjim godinama.

Međutim, Gretchen je pronašla način da ispuni tu prazninu i iskoristila putovanje u New Haven na godišnjicu mature da napravi specijalnu kolekciju fotografija. Inspirisani njenom idejom, i vi možete da kreirate poseban album sreće - odaberite mesto iz detinjstva, možda neki park, školu ili igralište i fotografišite sve one detalje kojih se sad već jedva sećate. Sigurno se mnogo toga promenilo, ali moguće je i da ćete biti iznenađeni sličnim ili istim stvarima - raspored klupa u učionici je, verovatno, isti... Zamolite nadležne u školi da vas puste unutra, sedite na mesto koje je nekad bilo vaše... Fotografišite krošnju drveta koje se vidi s tog mesta, da li je i dalje poslastičarnica preko puta na istom ćošku?

Snimite stepenice uz koje ste trčali, svratite do kafića gde ste s društvom sedeli kad gubite neki čas. Ako vas sećanje na tinejdžersku ljubav sad ispunjava srećom, fotografišite klupu na kojoj ste se prvi put poljubili. Izradite prave slike (neka ne ostanu samo u digitalnom formatu), pronađite i dodatne uspomene koje vas vežu za te dane - karte iz bioskopa u koji ste išli, pisamca koja ste slali jedno drugome... Napravite album i postavite ga na mesto koje ćete "posećivati" onih večeri kad se osetite ranjivi, usamljeni i kada nam vam bude bilo potrebno ono "nešto što će vas pokrenenuti". Gretchen je u pravu. Treba sačuvati blago srećnih trenutaka.

 

Ana Dodig

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.