Andrej Končalovski o sreći i iluziji života: kakav postaje čovek koji nema želja

"Čoveku je lakše da živi bez napora, ali bez napora nema rasta!"

Život - to je bol, da. Drvo takođe sve boli. Ali uprkos svega život - to je više željenje. Život to je deficit. Obilje to je smrt. Kada vidite zamro pogled i odsustvo bilo koje želje, gotovo je, život je završen.

Treba podsticati svoje želje dok ih god imaš, i svega će biti. I stvaralaštva, i svega ostalog. Gladovanje podržava život. Sitost je bliže smrti.

Robin Šarma: 11 saveta za lepši život i srećniju budućnost...

Deficit rađa divan osećaj zadovoljstva. Kada sam gladan, ili držim dijetu, javlja mi se potpuno drugačiji odnos prema hrani i komadu hleba.

Deficit je veoma važan u svemu. U slobodi, deficit je potreban, čak neophodan.

Čim čovek ima svu slobodu ovoga sveta, postaje životinja.

Ne treba ne misliti o smrti, štaviše, sa starošću njeno je prisustvo neophodno. Što dalje živiš, tim ti je interesantnije razumevanje toga, da si konačan. Konačna je tvoja ispoljena i neispoljena suština. Mi ne znamo koliko umiremo. Mislim da tamo, iza crte, postoji nešto što ostaje zauvek. Rekao bih ovako, hedonizam nestaje kada shvatiš da postoji život, sa njegovim nasušnim hebom i pticama koje pevaju, ali bez tebe. Naravno, to plaši. Ali dok teraš to od sebe, ti si živ.

Ljudska prava - to je himera i lažno kretanje evropske civilizacije. Ovo je ogroman diktatura laži. Ljudska prava se nigde ne poštuju.

Sve velike civilizacije su se izgrađivale na obaveznosti, ne mogu se staviti prava čoveka iznad njegovih obaveza.

Oni koji ne ispunjavaju obaveze, ne mogu imati pravo. Pogledajte kinesku civilizaciju, hrišćansku civilizaciju - tamo su pre svega obaveze. Kada čovek dobije sva prava on grubo rečeno, gubi čovečji oblik. Šta je obaveza? To je kultura! Po mom mišljenju, liberalna evropska misao vodi prema propasti, samo zato što je fetišizovala prava. To je put u pakao. Ja sam u tom smislu opskurant.

Globalizacija uništava suverenitet država ... I naši gledaoci, nažalost, po mom mišljenju, postaju kino amerikanci. Jedu kokice tokom seanse. Zašto je sada tako glasan film? Jer svi žvaću. Holivud snima filmove za žvakače. Ja snimam film za čitaoce.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.