Ako vam kolege ili šef prenose negativnu energiju: evo kako da napravite nevidljivi energetski štit na poslu

Emocionalni vampiri su nezrele, sebične osobe koje se ponašaju poput razmažene male dece, a evo kako da zaštitite energiju i razum od njihovog uticaja!

Oni su svuda oko nas. Očaravajuća, uzbudljiva ali nemilosrdna i opasna bića koja svoju snagu crpu iz tuđe slabosti i saosećanja. U stanju su da svojim šarmom, nametljivošću, nezaustavljivom energijom ili, naprotiv, prividnom krhkošću opčine okolinu kako bi postigli ono što žele – a uvek žele sve, bezuslovno i odmah – pri tom se nimalo ne obazirući na tuđe interese, potrebe i osećanja. Jer, oni smatraju da su centar sveta – najpametniji, najvažniji, najbolji...

Kako da vratite voljenu osobu: čuveni ruski mistik otkriva tehniku za povratak stare ljubaviKako da vratite voljenu osobu: čuveni ruski mistik otkriva tehniku za povratak stare ljubaviOdrecite se namere da nešto dobijete, zamenite je namerom da nešto date i dobićete ono čega ste se odrekli! Ruski mistik otkriva…

Ti emocionalni vampiri, kako ih naziva dr Albert Bernstin, čuveni američki klinički psiholog, izgledaju kao obični ljudi, ali oni to uopšte nisu, jer su njihovi obrasci razmišljanja i postupanja sasvim drugačiji, ne podležu uobičajenim pravilima i logici. Najveća je greška ako pokušate da ih promenite, da ih razumete, da navedete da oni razumeju vas. Najbolje je, kaže dr Bernstin, da pobegnete što dalje, a kad to nije moguće, da naučite kako da se od njih odbranite.

Emocionalni vampiri su nezrele, sebične osobe koje se ponašaju poput razmažene male dece, zato je najbolji način da se s njima izađe na kraj upravo onaj koji se primenjuje prema deci, a to je: uvek zadržati kontrolu nad sobom, ne ulaziti s njima u raspravu, postaviti im jasne granice, biti dosledan u insistiranju na poštovanju dogovora, pravila i procedura koje važe za sve ljude.

Srećemo ih u porodici (sa nekima od njih delimo i postelju), među prijateljima, komšijama, kolegama na poslu – a u potonjem slučaju naročito među onima na višoj hijerarhijskoj lestvici, jer „vampiri iz kancelarije” su veoma uspešni u pribavljanju privilegija, moći, novca... i to obično na račun svojih podređenih.

Kako sačuvati zdravlje, zdrav razum i radno mesto, čak i napredovati u službi, ako vam je šef emocionalni vampir? Metod koji ćete primeniti zavisi od toga koja vrsta „krvopija” je u pitanju (oni, naravno, žrtvama ne isisavaju krv nego emocionalnu energiju). U knjizi „Emocionalni vampiri na poslu – kako se izboriti sa šefovima i kolegama koji vas iscrpljuju” (izdavač „Laguna”) dr Bernstin navodi nekoliko tipova.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.