Ako ste pod stresom na poslu, ovih 5 stvari treba da uradite: trik za oslobađanje od briga i napetosti

Ako preterujete s poslom, to je često neproduktivno kao i da lenčarite. Samo mnogo neprijatnije. Poslušajte naše savete i olakšajte sebi život.

"Otkad je čovek počeo da robuje radu, stalno nas mame nekim utopijama", piše u odličnoj knjizi Pohvala sporosti Amerikanac Carl Honore. Benjamin Franklin maštao je o dobu kada će mašine preuzeti posao pa će ljudi raditi četiri sata nedeljno, a George Bernard Shaw obećao je da ćemo u budućnosti raditi samo dva sata dnevno. No čak i da takvo zlatno doba dođe, da li znamo da lenčarimo?

"Vreme je da se pripremite.", kaže Honore. Najbolje tako što ćete da odaberete neko područje za usporavanje. Recimo, izbacite fast food, otkrijte pešačenje, počnite da heklate, sporo čitate ili namestite player na sporo izvođenje muzike. Naime, istraživanja su pokazala da mi Mozarta, Beethovena i Liszta izvodimo gotovo dvostruko brže nego u originalu. Vreme je da prestanemo da ganjamo rekorde i otkrijemo sledeće:

Pohvala sporostiPohvala sporostiČesto opisivan kao nezvanični kum kulturne promene usporavanja, Carl Honoré u recesiji vidi pozitivnu priliku za Slow Living i…

Pešačenje na posao štedi vreme

S noge na nogu, peške, bez auta, tramvaja ne samo da rasteže vreme i svet čini većim, nego i štedi vreme. Jer, zašto biste nakon posla morali na aerobik ako ste ujutro odradili turu i, ne manje bitno, na posao stigli na vreme.

Ručak van kancelarije
Ne morate odmah da pređete na slow food i svaki zalogaj žvaćete tačno 47 puta, biće dovoljno da poštujete dva pravila. Prvo, pobrinite se da svaki dan obedujete van kancelarije, i drugo - neka ručak traje 36 minuta, tačno koliko u proseku traje poslovni ručak.

3 saveta kako da živite bez straha i pritiska: oslobodite se potrebe za kontrolom3 saveta kako da živite bez straha i pritiska: oslobodite se potrebe za kontrolomUz ova tri saveta pronaći ćete način da se fokusirate na stvari koje možete da promenite i da ostupustite težnju da promenite…

Na pauzi zaista usporite

Na pauzi nemojte igrati igrice koje vam ubrzavaju puls. Zalivajte cveće, pletite 15 minuta, gledajte delfine na monitoru, slušajte opuštajuću muziku, bilo šta, samo da ne možete da pritisnete dugmence ubrzaj!

Dan bez e-mailova

Jedna kompanija u Velikoj Britaniji pre desetak godina uvela je petak bez e-pošte. Šta kažete da uvedete dan bez SMS-a, telefona ili šta god vas opterećuje...

Izbegnite zamke društvenih mreža: kako na naš život utiče poređenje sa drugimaIzbegnite zamke društvenih mreža: kako na naš život utiče poređenje sa drugimaIako društvene mreže imaju brojne prednosti kao što su povezivanje sa ljudima koje nemamo prilike često da viđamo ili…

Popodnevni okrepljujući san

"Nemojte misliti da ćete obaviti manje posla ako spavate popodne kad dođete kući", govorio je Winston Churchill. "To je besmislica koju podstiču nemaštoviti. Naprotiv, moći ćete da postignete više. Dobićete dva dana u jednom. Ili bar dan i po." Ali kako sprečiti da se nakon kratkog dremeža ne osećate mrtvo? Jednostavno, popijte kafu, prilegnite i nakon pola sata, kada kafa počne da deluje - hop! Probudićete se u naponu snage i koncentracije.

Izvor: Sensa.hr

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.