Osam kuća u feng shuiju

Predstavljamo najpopularniju i prilično jednostavnu metodu određivanja povoljnih oblasti u domu.

U klasičnom feng šuiju postoji dosta tehnika za procenu određenog zdanja. Najpopularnija i prilično jednostavna metoda poznata je kao "Osam kuća" i opisana je u "Klasiku sjajnog ogledala"; autor ovog dela je Ruo Gan, koji je živeo u doba rane Qing dinastije.

Da bismo mogli praktično da primenimo metodu Osam kuća, potrebno je da na tlocrtu prethodno podelimo svoju kuću na devet sektora. Postupak podele prostora je jednostavan ukoliko se radi o prostoru pravilnog oblika, gde se tlocrt, rađen u srazmeri, po dužini i širini podeli na tri; prostim spajanjem tačaka, podelićemo prostor na devet jednakih delova.

Ukoliko se radi o prostoru nepravilnog oblika, tada je pre podele potrebno "dovršiti" prostor do dobijanja pravilnog oblika. Deo prostora koji nedostaje - ili izlazi van strukture - klasifikuje se kao nedostajući prostor ili esktenzija iz postojećeg prostora. Da bismo mogli da procenimo da li je u pitanju ekstenzija ili nedostajući prostor, moramo da se rukovodimo time da je dužina ekstenzije manja od polovine dužine određene strane prostora, te da se ona u podeli zanemaruje (tretira se kao da izlazi iz određenog dela prostora, čime postaje njegova ekstenzija). Sa druge strane, nedostajući prostor se dobija kada je prostor koji nedostaje manji od polovine dužine strane prostora na kojoj se nalazi.

Prema "Klasiku sjajnog ogledala" zdanja se svrstavaju u dve osnovne kategorije, istočna i zapadna, na osnovu njihove orijentacije. U svakoj od osam kuća (četiri istočne i četiri zapadne) određeni sektori, usklađeni sa orijentacijom kuće postaju povoljni ili nepovoljni i to čini energetsku osnovu za raspoređivanje prostorija, funkcija i nameštaja u životnom prostoru.

U metodi Osam kuća, nepovoljne oblasti stana koriste se za kuhinju, kupatilo, garderobu, dok se nepovoljne oblasti sobe koriste za ormane. Spavanje u -90 oblasti može doneti različite vrste problema, u zavisnosti od toga gde se oblast zadesi (strana sveta), ali i od spoljašnjih uticaja (šta se nalazi sa te strane spolja). Takođe, svaka godina donosi različite uticaje koji jačaju ili slabe određenu oblast; tako npr. u 2012. godini, najjača oblast je -80 i ovo će najviše osetiti najviše oni koji u ovoj oblasti imaju ulaz, spavaću ili radnu sobu. Oni u 2012. mogu očekivati loše spavanje, oslabljeni imunitet, propuštanje prilika, pravne probleme i nedostatak kontrole nad određenim stvarima, ako je problema sa preterivanjem bilo i ranije. Njima se savetuje da uvedu više discipline u svakodnevni život kao i da se pridržavaju rutine, kako bi se izbegli mogući problemi.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.