Moć cveća u domu

Svaka biljka ima svoje mesto u prostoru, ali morate znati i kojoj vrsti energije ta biljka pripada, kako će se slagati s drugim biljkama i kako će delovati na vas.

Biljke su možda najbolji pokazatelji energetskih zakona, kroz međusobne razmene energije među samim biljkama, između biljaka i Zemlje, biljaka i čoveka, biljaka i prostora. Zato je i u feng šuiju važno koje biljke sadite, ali i gde ih sadite i držite.

Svaka biljka ima svoje mesto u prostoru, ali morate znati i kojoj vrsti energije ta biljka pripada, kako će se slagati s drugim biljkama i kako će delovati na vas. Mnoge biljke imaju dve ili čak tri vrste energije, pa je lakše da ih pozicionirate jer za njih važe pravila po obe energije (bor pripada elementu drveta i elementu vatre, pa ga nalazimo i na severu i na istoku, sve do juga).

Element drveta

Oslikava buđenje, rast, vitkost, elastičnost... Biljke koje pripadaju ovom elementu su visoke i vitke: bambus, papirus, čempres, jablan, jela, obični fikus... One su tanke i savitljive, brzo rastu i brzo postignu cvetanje, a ako su trajnice onda najbolje rastu u proleće. Obično rastu na istoku, jugoistoku (sinergija) i severu (voda hrani drvo), ali neće uspevati na zapadu i severozapadu jer metal uništava drvo.

Ovoj grupi biljaka pripadaju lala, narcis, visibabe, koje kao vesnici proleća pokazuju rastuću energiju, a pridružuje im se i mlado povrće: luk, peršun, celer, špargle, ali i prve prolećne visoke trave: kukuruz, trstika, žitarice. Energiju drveta odlikuje i izrazito zelena boja (sve nijanse) i uočljiva stabljika koja raste u visinu. Jedna biljka - jedna stabljika.

Element vatre

Ovo je energija opasnosti i s njom uvek treba biti oprezan i na odstojanju. Energija vatre je energija juga, zato ove biljke najbolje uspevaju na jugu (sinergija) i u punom su cvatu leti, na istoku i jugoistoku (drvo hrani vatru), ali loše rastu na severu (voda gasi vatru). Ovom elementu pripadaju biljke vatrenocrvene i narandžaste boje cveta ili lista, drveće kod kojeg dominira crvena boja lišća ili oblik lista asocira na vatru (trougaoni, oštri, igličasti) ali i biljke čiji su listovi oštri i dugi.

Ovoj grupi biljaka pripadaju kaktusi, palme, koprive, ruže, čičak, kupine, mak - sve što nam govori da ga ne dodirujemo ili ima bodlje ili oštre listove ili je otrovno. Primeri "vatrenih" biljaka su i oleandar, otrovne gljive (koje imaju crvene klobuke), juka, ananas, aloe vera, svekrvin jezik.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.