Zašto se u domu pali slavska sveća: važni običaji za krsnu slavu

Slavska sveća je neophodan element za ritule i običaje koje pravslavni vernici poštuju na dan porodične krsne slave, a evo koje je njeno simbolično značenje!

Pravoslavni vernici obeležavaju krsnu slavu slaveći ime svog sveca, odnosno zaštitnika njihove porodice i doma. Na dn krsne slave porodica se okuplja i u celom domu treba da zavlada energija ljubavi, sloge i mira.

Poznato je da se za slavu priprema bogata trpeza za goste, ali prema pravnoslavnim običajima postoje elementi koji su zbnnatno važniji za proslavljanje slave - slavski kolač, slavska sveća i koljivo.

Pravoslavni saveti: kako naučiti iskreno praštanjePravoslavni saveti: kako naučiti iskreno praštanjePraštanjem dosežemo stanje čistog duha i privlačimo zdravu energiju...

Veruje se da je slavska sveća dar koju porodica poklanja Bogu. Ona predstavlja svetlost vere i pali se na dan slave, pre rezanja slavskog kolača. Prema narodnim običajima slavska sveća treba da bude od pčelinjeg voska, pa kao što pčele skupljaju sladak mirisni sok od cveta do cveta i prave med, tako se po verovanju molitvom uz slavsku sveću privlači dobre energija i čišćenje duše od negativnih elemenata.

Slavska sveća se stavlja u svećnjak i ukrašava različitim ukrasima, cvećem, ukrasima od papira... Sveća treba da gori čitav dan slave, a kada bude nekoliko centimetara od svećnjaka gasi se tako što se kašičica vina izlije na fitilj i sveća se ostavlja ispod ikone sveca i čuva kako bi je porodica koristima u narednim praznicima tokom godine.

Sveća je simbol svetlosti, dobrote i čistote, zbnak da uvek postoji izlaz, pa se svetlost sveće vrednuje i u drugim religijama, na primer u budizmu.

Mnogi budisti u svom domu imaju oltar na kojem su zapaljenje sveće. Često svakodnevno praktikuju veru tako što oltar ukrašavaju cvećem, pale sveće i mole ili meditiraju pred oltarom.

Takođe, kada je u pitanju duhovni značaj sveće ne smemo zaboraviti oblik meditacije sa svećom koji pomaže kod nesanice, anksioznosti, negativnih misli i potisnutih emocija, a sa njenim paktikovanjem snaga volje postaće jača - trataka.

Sanskritska reč trataka znači gledati mirno. Trataka predstavlja vežbu koncentracije i deluje kao posrednik između fizičkih i mentalnih vežbi koje nas vode do viših stanja svesti. Najčešće se izvodi posmatranjem plamena sveće, ali u tu svrhu mogu da nam posluže i drugi objekti kao npr. mandala, drvo, ruža... Uz to što poboljšava vid i blagotvorno deluje na oči, trataka ima i mnoga druga dejstva i često se primenjuje u terapiji yogom kod depresije, nesanice, alergija, anksioznosti, posturalnih problema, problema sa koncentracijom i slabom memorijom.

Kako se izboriti sa zabrinutošću: pravoslavni saveti za teške trenutke i vreme bolaKako se izboriti sa zabrinutošću: pravoslavni saveti za teške trenutke i vreme bolaSve bolesti proizilaze iz briga i nerviranja... Onaj ko se boji da će pasti, sve vreme se vuče! Sv. Porfirije Kavsokalivit

Ostavite sveću u visini očiju, udaljenu od tela otprilike za dužinu ruke. Plamen sveće mora da bude miran, zato pripazite da u sobi nema strujanja vazduha. Sedite u udoban položaj za meditaciju, ispravite kičmu, opustite se, zatvorite oči. Neka telo za vreme vežbe bude potpuno mirno.

Otvorite oči i gledajte u vrh fitilja. Nemojte treptati ili pomerati oči, ne naprežite se jer će se oči pomerati i to će stvoriti napetost. Svest potpuno usmerite na plamen. Ako misli počnu da lutaju, ponovo ih usmerite na sveću. Kad oči počnu da suze ili se umore, nežno ih zatvorite i nastavite da gledate sliku plamena u prostoru ispred zatvorenih očiju. Kad slika nestane, ponovo otvorite oči i nastavite da gledate u plamen. Počnite s ponavljanjem vežbe u tri-četiri ciklusa, pa polako povećavajte broj ponavljanja.

Sveće su neizostavna dekoracija i za vreme novogodišnjih praznika, pa ukrasne i mirišljave sveće lako u dom unesu praznični duh.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.