Verujte životnoj sili

Šta je, zapravo, DOP tehnika i šta se krije iza krilatice "dopusti, otpusti, prepusti"...

Dopuštanje je sama srž učenja Ivana Bavčevića, koji vodi Centar svesti i Školu svesnosti u Hrvatskoj, a njegov rad prati i određen broj ljudi u Srbiji. Ono je božanski način življenja. Učenje o ljubavi je drugo temeljno Ivanovo učenje, a polazi od toga da je ljubav zapravo rad i delovanje. U svom radu on koristi i meditacije koje delotvorno provode ljude kroz duboka stanja emotivnog čišćenja i pružaju spoznaje o temeljnim principima duhovnog razvoja.

Ivan Bavčević je nedavno u Beogradu vešto i slikovito budio ove spoznaje u ljudima i motivisao ih da se okrenu sopstvenoj svesnosti kao najmoćnijem delu bića. Kao veoma razvijen duhovni učitelj, on sa lakoćom i dubokim mirom prenosi ključna znanja neophodna za razvoj svesti, a trenutno je u toku i formiranje prve grupe u Srbiji koja će pohađati Školu svesnosti, u trajanju od devet meseci. Na svom predavanju, gospodin Bavčević je slikovito predstavio smisao i vrednost dopuštanja na sledeći način: "Dopuštanje je potrebno zato što su ego i um zavladali našim životom. Previše planiramo, sudimo, mislimo, kalkulišemo i ne želimo da uradimo nešto ukoliko ne dobijamo nešto zauzvrat. Bila bi katastrofa ako bi takvo stanje vladalo u prirodi.

Zamislite da Sunce kaže: Evo koliko dugo već sijam, a kada mi je neko zahvalio? Kada se neko skoro obratio Suncu i rekao: Hvala ti na svetlu i toplini? Malo ljudi, možemo ih na prste nabrojati. Sunce bi slobodno moglo bojktovati, ali ono to ne radi jer živi u skladu i zna da njegovo delovanje nije zavisno od toga hoće li to neko ceniti. Njegova dužnost je da sija, bez obzira na to ko će biti zahvalan, a ko ne.
Pesnik Hafiz je rekao u svojoj pesmi: "I nakon svog ovog vremena, Sunce nikad ne kaže Zemlji: "Dužna si mi." Pogledaj šta se dogodi sa ljubavlju poput te - obasjava celo nebo."

Naš um i ego su se odvojili od prirodnih procesa i mi moramo naučiti kako da dopustimo životu da teče. Život je reka, i on teče. I sve što treba da uradimo je da dopustimo toj reci da nas nosi i da nam donosi sve. Reka sve donosi bićima koja su u njoj, i reka nosi sve prema Okeanu. Sve reke završe u Okeanu. Svaki naš život će završiti u Okeanu života, u čistoj Svesnosti. Ako se ti boriš sa tom rekom i plivaš suprotno njenom toku, bogme ćeš se jako umoriti."

Na koji način se neko može prepustiti i dopustiti da ga vodi nešto o čemu on ništa ne zna?

Možete dopustiti samo ako ste svesni da postoji inteligencija veća od ljudske koja se brine o svemu. Ako pogledate svemir, videćete da je tako. Kako bi se Zemlja savršeno okretala milijardama godina, svaki dan isto? Sunce svaki dan savršeno sija, bez da neko mora da ubacuje ugalj u ložište. I kiša pada, i telo raste. Ja ne znam kako telo raste, ali evo imam slike da sam bio mali. Dokaz da telo raste, a sve bez mog znanja. Da mi date da ja to napravim svojim rukama, ja to ne bih znao. Ne znam od bebe napraviti odraslog čoveka. Ali neko zna.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.