Veliki petak - običaji i verovanja: evo šta treba, a šta nikako ne treba raditi na ovaj sveti praznik

Običaji i rituali na Veliki petak!

Veliki petak je najtužniji hriščanski praznik, a za njega se vezuju razni običaji i rituali, piše Lovesensa.

Na Veliki petak razapet je Isus Hrist. Tada se farbaju jaja, najčešće u crvenu boju, jer crvena boja predstavlja pobedu života nad smrti i radost zbog Hristovog vaskrsenja.

Prvo ofarbano crveno jaje naziva se čuvarkuća i čuva se tokom cele godine. Veruje se da ovo jaje štiti porodicu od negativne energije i bolesti. Takođe, na ovaj praznik se prošlogodišnja čuvarkuća zakopava u mravinjak da bi godina bila rodna, a veruje se da ovo jaje treba baciti u reku kako bi sve negativno što je čuvarkuća skupila iz prethodne godine otišlo iz doma.

Vaskrs i čuvarkuća: pravoslavna pravila i običaji za farbanje jajaVaskrs i čuvarkuća: pravoslavna pravila i običaji za farbanje jajaJedan od najlepših i najradosnijih srpskih običaja je farbanje jaja za Vaskrs...

Veruje se da na Veliki petak ne treba pevati, igrati i pravoslavni hrišćani se pridržavaju strogog posta. Na taj dan se ne rade teški fizički poslovi, već se treba posvetiti molitvi.

Postoji staro verovanje na Veliku subotu koje nije povezano sa hrišćasntvom, a to je da devojke na ovaj dan treba da uberu cveće, stave ga pod jastuk i tada će sanjati svoju srodnu dušu.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.