Unutrašnji glas pokazuje pravi put, a evo kako da ga čujemo: ovo je najbolji način da sprovedete svoje namere

Ako ste ikada uradili nešto što je bilo riskantno, neobično, nešto u čemu vas nisu podržali vaši bližnji, štaviše, svi su vam govorili da ste neozbiljni, neodgovorni ili ludi, ali niste mogli da poreknete svoj unutrašnji glas, svoje duboko unutrašnje uverenje, želju da to učinite, onda ste prilično spontano manifestovali snagu svoje sankalpe odnosno namere.

Do prave unutrašnje namere ponekad dolazimo spontano, kad je unutrašnji glas posebno jak i kad naš um ne uspe da nas obeshrabri pronalaženjem sumnji, primedbi i kritika. Primetili smo da se tada velikom brzinom i s lakoćom ostvaruju naše želje. Sankalpa ima podršku samog svemira – kao da smo zakoračili u nevidljive struje moćnih sila koje će s lakoćom da nas ponesu u željenom smeru.

Šta je samosabotaža i kako je prevazići?Šta je samosabotaža i kako je prevazići?Samosabotaža je onaj vid ponašanja koji stvara probleme pri ostvarivanju ciljeva. Na ovu strategiju nailazimo kada treba da se…

Kada osetimo i čujemo svoju sankalpu, kad je oblikujemo rečima, potrebno ju je negovati kao što negujemo mladu biljku koja je tek počela da raste. Negujemo je tako da se što češće povezujemo s glasom svog srca, koji će uvek da nas osnaži. Negujemo je svojim delovanjem, a to delovanje pokreću posebna unutrašnja snaga i sigurnost koje ciljevi često nemaju. Negujemo je i tako što se oslobađamo stavova i osećanja koji nas vezuju za stare obrasce ponašanja, navike i uverenja. „Jednom kad se um proširi novim idejama, ne može više da se vrati na staro”, duhovito je primetio filozof, pesnik i esejista Ralf Voldo Emerson, rođen 1803, a njegova razmišljanja su nadahnula mnoge duhovne tragače.

Život u sadašnjem trenutku: vežba koja vam vraća moćŽivot u sadašnjem trenutku: vežba koja vam vraća moćU užurbanom svetu u kome živimo, jako nam je teško da zaista osetimo prisutnost u sadašnjem trenutku. Prvi korak je da osetimo…

U kontemplaciji i meditaciji stalno obnavljamo povezanost sa svojim unutrašnjim glasom, a time jačamo sposobnost da delujemo na pravi način, vođeni svojom namerom. Tako nećemo da zaboravimo na nameru, nego ćemo s njom da živimo iz dana u dan, posmatrajući kako se razvija, kako se polako, poput cveta, otvara u svoj svojoj lepoti. Kada delujemo iz duboke namere, lakše nam je da budemo ono što jesmo, da zadržimo svoj integritet i unutrašnji mir. Važno je znati da nam je u svakom trenutku na raspolaganju sposobnost stvaranja prave namere, sposobnost stvaranja sreće!

Izvor: Sensa

Senka Ljubić

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.