Učite kroz neslaganje

Testiranjem raznih argumenata proširujete svoje znanje.

"Jedino što mi smeta pri učenju je moje obrazovanje".

Albert Ajnštajn

Učenje podrazumeva nezavisan proces saznanja i istraživanja, i predstavlja putovanje koje počinje rođenjem i traje ceo život. Institucionalno sticanje znanja kroz školski sistem pruža samo početni okvir, a od vas zavisi kako u kom pravcu će se vaša saznanja razvijati. Ne zaboravite da je znanje koje danas postoji samo mali delić ukupne stvarnosti, i zato nemojte zdravo za gotovo prihvatiti sve što vam se prezentuje kao nepobitna činjenica.

Nemojte se slagati sa svime što čujete ili pročitate, bez obzira na to koliki je stručnjak osoba koja te činjenice predstavlja. Stručnjaci takođe mogu napraviti greške, tako da nedostatak vašeg stručnog znanja ne znači da nemate pravo da to dovedete u pitanje. Drugo, čak iako su oni u pravu, a vi ne, na ovaj način ćete nešto naučiti time što će vam biti predstavljeni dodatni argumenti.

Time što se niste složili sa nekom konstatacijom, ne samo da ste doveli u pitanje postojeće znanje, već ste formulisali i alternativnu teoriju. U takvim situacijama, treba da testirate obe teorije, i čak ako se ispostavi da je prva teorija tačna, a vaša pogrešna, vaše znanje će biti veće nego na početku. Naravno, to ne znači da treba da se suprotstavljate svakom stanovištu, ali što više to činite, više ćete naučiti. Nemojte izražavati svoje neslaganje svađom, ali isto tako nemojte svoje argumente smatrati slabim, već se čvrsto njih pridržavajte i recite jasno svoje mišljenje.

Ne plašite se da napravite promenu, jer će vas svaka vaša neprihvaćena teorija naučiti nečem novom i omogućiti vam da sutra ponudite još više.

 

U. K.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.