U nedelju su Blagovesti - radostan hrišćasnki praznik: evo koji običaj žene poštuju za radost i blagostanje

Blagovesti - dan kada se žene mole i raduju lepim vestima!

Pravoslavni vernici svake godine 7. aprila obeležavaju praznik Blagovesti, dan kada je arhangel Gavrlilo saopštio Bogorodici da će postati majka, piše Lovesensa.

Ovaj praznik je značajan jer se rođenjem Isusa Hrista otvara istorija Novog zaveta i nastaje preobražaj čovečasntva i vere.

Blagovesti se slave tačno devet meseci pre Božića - Hristovog rođenja.

Ako postite Veliki post, ovo važno pravilo ne smete zaboraviti: evo šta treba da uradite svaki dan za pročišćenje dušeAko postite Veliki post, ovo važno pravilo ne smete zaboraviti: evo šta treba da uradite svaki dan za pročišćenje dušeVeliki post je počeo 11. marta i trajaće sve do Vaskrsa 28. aprila 2019. godine - evo na koje pravilo tokom posta ne smemo da…

Veruje se da je ovo praznik ženske energije, lepih vesti i neizmerne radosti.

Prema starom običaju, na Blagovesti treba rano ustati i dan treba da počne sa pesmom devojaka. Nekada se praktikovao ritual u kojem devojke pevaju i skupljaju grane od kojih se pali vatra. Vatra u ovom ritualu predstavlja zaštitu od negativnosti.

Verovale se da na ovaj dan žene treba da se umiju u reci ili na nekom izvoru, a pošto su Blagovesti Bogorodičim praznik, mnoge žene se na ovaj dan mole Bogorodici za potomstvo.

Dan nakon Blagovesti pravoslavni vernici slave Svetog arhangle Gavrila koji je prema predanju zadužen za dobre vesti.

Patrijarh Pavle: O postu i pričešćivanju

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.