Tajna prve vere vaskrsenja: zašto se Sunce dvaput rađa nad Lepenskim virom

Dvostruko svitanje koje se može doživeti na Lepenskom viru je astronomski fenomen i jedinstven je u svetu. Evo kakva tumačenja taj fenomen nosi...

Sunce se dva puta rađa na dan dugodnevice, 21. juna u Lepenskom viru. U praskozorje prvi sunčev zrak kao snop reflektora nakratko blesne kraj levog boka vrha Treskavac na rumunskoj obali Dunava. Zatim ovaj deo Đerdapske klisure ponovo utone u sumrak.

Ubrzo zraci sunca skrivenog iza strme stene formiraju svetlosni oreol koji oiviči tamnu masu trougla planine u senci. To je dramatični uvod u vrhunac prirodnog spektakla kad sunčev krug "iskače" tačno na vrh Treskavca, gde zasija kao ogromno oko.

Zavirite u budućnost: horoskopski znak otkriva kako naša mladost utiče na starost...

Dvostruko svitanje koje se na dugodnevicu može posmatrati na Lepenskom viru astronomski je fenomen jedinstven u svetu, kažu dr Aleksandra Bajić i Hristivoje Pavlović. Oni su tokom prošle godine izveli prva terenska istraživanja i snimanja ove pojave koju smatraju za osnovu prvog solarnog kalendara na svetu, koji su Lepenci stvorili pre oko 8.300 godina. Rezultati njihovih proučavanja biće objavljeni ovih dana u knjizi "Sunce Lepenskog vira - arheoastronomska analiza lokaliteta".

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.