Danas je praznik Sveti Vasilije Veliki: evo koga očekuje med, a koga žaoka

Pravoslavci 14. januara slave Svetog Vasilija Velikog - učenog sveca i velikog pobornika moralne čistote i revnosti...

Sveti Vasilije Veliki bio je arhiepiskop ćesarije (kesarije) Kapadokijske. Ovaj nadaleko poštovan svetitelj naše crkve, rođen je u vreme cara Konstantina oko 329 (dakle, nešto pre sredine četvrtog veka). Još dok nije bio kršten, učio je dugih i napornih petnaest godina u Atini filozofiju, govorništvo, astronomiju i mnoge druge nauke tog vremena, pa je bio veoma učen. Školski drugovi su mu bili Grigorije Bogoslov i Julijan, kasnije car odstupnik.

Običaji za srpsku Novu godinu: evo kako se obeležava Mali Božić...

U kasnijim, zrelijim danima, Vasilije se krstio u reci Jordanu zajedno sa svojim bivšim učiteljem Evulom. Bio je episkop Kesarije Kapadokijske blizu deset godina, a svoj  zemaljski život završio je napunivši pedeset godina starosti.

Živeo je kao veliki pobornik vere, moralne čistote i revnosti, pa se zbog toga Vasilije  naziva Velikim. U crkvenoj službi, naziva se "pčelom crkve Hristove", koja nosi med vernicima i  svojom žaokom bode ljude slabe vere.

Vasilica sa medom: vojvođanski obredni hleb za Mali Božić (RECEPT)...

Sačuvana su mnogobrojna dela Svetog Vasilija Velikog,  čak je i jedna služba nazvana po njegovom imenu. Ova služba, služi se deset puta u godini, uoči Božića, 1. januara, uoči Bogojavljenja, u nedeljama časnog posta osim Cvetne, na Veliki četvrtak i na Veliku subotu.

Sveti Vasilije Veliki upokojio se 1. januara 379. godine.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.