Sveti Vasilije Ostroški: čudotvorac ka kojem hrle hodočasnici svih religija

Na dan 12. maja obeležava se kraj zemaljskog puta vladike Vasilija Zahumskog i Skenderijskog zbog kojeg hiljade hodočasnika posećuju manastir Ostrog.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je 28. decembra 1610. godine u selu Mrkonjići, u Popovom polju u Hercegovini. U manastiru Zavala dečak se opismenio, a prešavši u manastir Uspenja Presvete Bogorodice, zvani Tvrdoš, u trebinjskom kraju se i zamonašio.

Kao narodni pastir i prosvetitelj, Vasilije je služio godinama, a posle boravka u Svetoj Gori hirotonisan je sa nepunih trideset godina i postavljen za mitropolita trebinjskog sa sedištem u manastiru Tvrdošu. Nakon smrti mitropolita istočno-hercegovačkog Paisija Trebješanina, Vasilije dobi ovu upražnjenu eparhiju kojom je upravljao prvo iz Tvrdoša, a zatim pređe u Ostrog.

Tu je nešto kasnije  podigao i ukrasio crkvicu Časnog i Životvornog Krsta u Ostroškoj steni, koja je sačuvana do današnjih dana. Kada se bratstvo uvećalo, za igumana je postavio Isaiju, a on se povukao u isposnicu. Tu se i upokojio 29. aprila 1671. godine, a odmah po proglašenju za sveca, narod je počeo da dolazi na njegov grob da se moli.

Na grobu se dešavala mnogobrojna čuda, koja ni do danas, pored njegovih moštiju u Ostrogu ne prestaju.  Manastir Ostrog danas je mesto hodočašća za vernike svih religija, a kult svetitelja raširen je ne samo u Srbiji i Crnoj Gori, već na celom Balkanu. Vernici dolaze na poklonjenje svetitelju, posebno na praznik Duhova, 50 dana po prazniku Vaskrsenja.

sveti_vasilije_ostroski_cudotvorac_ka_kojem_hrle_hodocasnici_svih_religija_1

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.