Sveti Vartolomej i Varnava: evo šta prema običaju ne treba raditi na ovaj praznik

Praznik Svetih apostola Vartolomeja i Varnave - običaji i narodna verovanja!

Pravoslavni vernici u Srbiji danas slave praznik Svetih apostola Vartolomeja i Varnave, piše Lovesensa.

Smatra se da su Vartolomej i Natanailo ista ličnost koja se pod različitim imenima pominju u jevanđelju. Prema predanju, Vartolomej je sa apostolom Filipom i Filipovom sestrom, devicom Marijamom pripovedao jevanđelje u Aziji, Indiji, a zatim u Jermeniji.

U hrišćanskim spisima pominje se da su ovi apostoli molitvom umrtvili veliku zmiju koju su neznabošci držali u hramu i tako pokazali koliko je velika moć molitve.

Vartolomej je stradao u Jermeniji, a prema verovanju nad njegovim moštima događaju se mnoga čuda.

Narodni običaj za ovaj praznik je da se ne rade teški fizički poslovi, naročito posao oko useva. Prema starom verovanju, ako se danas radi u polju, oluje će uništiti useve.

Petrovdanski post: višednevni post posvećen Petru, Pavlu i svim ApostolimaPetrovdanski post: višednevni post posvećen Petru, Pavlu i svim ApostolimaPetrovski (ili Petrovdanski) post jedan od četiri velika posta u pravoslavnoj crkvi, koji je manje strog od Božićnog posta...

U nekim delovima Srbije postojao je običaj da se na ovaj praznik deci ne dozvoljava da se penju na drvo, kao i da se ne treba kupati u reci.

Na praznik Svetih apostola Vartolomeja i Varnave treba se moliti i potražiti zaštitu i blagoslov.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.