Sveti Nikola od školjki: kako je nastao manastir Stavronikita, najmanji manastir na Hilandaru

Jedan od najlepših, a i najmanjih manastira na Hilandaru ima svoju dugu istoriju, dugo predanje, a i zanimljivu priču o Svetom Nikoli od školjki. Evo o čemu je reč...

Najmlađi među današnjim manastirima je Stavronikita - Σταυρονικήτα (Sveti Nikola, 6/19. decembar) -koji je osnovan u prvoj polovini XVI veka. Na temeljima nekog mnogo starijeg monaškog staništa, sa najmanjim zemljišnim posedom, neposredno oko zidina i najužim sabornim hramom od svih na Svetoj Gori.

Smešten je na jednoj kamenitoj terasi pored mora, na severnoj obali poluostrva, između Pantokratora i Ivirona. U neposrednoj blizini je pristanište sa kulom manastira Kutlumuša a u okolini kolibe i kelije Kapsale. Do Kareje treba sati i po hoda, do Ivirona i Pantokratora oko sat. Iz Jerisosa i svakog manastira na toj strani Svete Gore do Stavronikite se stiže brodom ili brodskim taksijem, što je udobnije i brže.

Običaji i tradicija: božićna pšenica seje se na dan Svete Varvare ili Svetog Nikole (SAVETI)...

Barski veli da je manastir dobio ime po krstu (grč. stavros) koji je uz stazu postavio neki Nikita, ili po nekom krstorescu Nikiti. Hristu smatra da je manastir tako nazvan po kaluđeru Nikiti, svom prvobitnom osnivaču. Naime, u jednom dokumentu iz 1016. godine i u nizu dokumenata posle te godine javlja se potpis „Nikifora, monaha iz Stavronikite". Hristu još kaže da je osnivač bio razrok i da je imao nadimak Stravonikita (stravos = razrok), ali da je to vremenom „da bi bolje zvučalo" promenjeno u Stavronikita.

Godine 1287. Stavronikita je ustupljen Kutlumušu a zatim manastiru Filoteju, koji ga je kasnije, kao stanište posvećeno Bogorodici, prodao igumanu Grigoriju iz Geromeriona u Tesprotiji za četiri hiljade srebrnjaka. Grigorije je od patrijarha Jeremije I, svog zemljaka, dobio povelju da osnuje novi, poslednji manastir na Svetoj Gori.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.