Sutra se slavi Mala Gospojina: veruje se da ovi ljudi dobijaju poseban blagoslov ljubavi

Mala Gospojina - praznik koji slavi dobrotu i ljubav!

Pravoslavni vernici u Srbiji 21. septembra 2019. godine proslavljaju Malu Gospojinu, praznik posvećen rođenju Presvete Bogorodice, piše Lovesensa.

Prema predanju, Bogorodičini roditelji, Joakim i Ana dugo nisu mogli da imaju dece, ali Bog je njihove molitve uslišio i dobili su ćerku kojoj su dali ime Marija, što znači visoka ili gospodareća.

Praznik rođenja presvete Bogorodice: Mala Gospojina najavljuje vreme setve, svadbe i veridbePraznik rođenja presvete Bogorodice: Mala Gospojina najavljuje vreme setve, svadbe i veridbeKao što je rođenje Marijino obasjalo stare roditelje Joakima i Anu, tako i sunce na dan 21. septembra najavljuje sunčanu jesen i…

Detinjstvo je provela u hramu, a kroz hrišćansku veru slavi se kao Bogomajka.

Za praznik rođenja Presvete Bogorodice vezuju se razni narodni običaji.

Žene ne bi trebalo da obavljaju fizičke poslove i poslove u kući, već da se osmaraju i posvete se molitvi. Širom zemlje obeležavaju se slavlja, molitve i svečanosti u čast Bogorodice.

Na Malu Gospojinu mnogi planiraju i zakazuju venčanja, jer prema starom verovanju, parovi koji su se verili ili venčali na ovaj dan imaju poseban blagoslov.

Postoji narodno verovanje da ukoliko na ovaj praznik bude lepo vreme, biće toplo i tokom jeseni i zime.

Molitve Bogorodici za svaki dan u nedeljiMolitve Bogorodici za svaki dan u nedeljiU molitvi prednjači srce, uči pravoslavlje, a kada je vernik sam dobro je da izabere neko tiho mesto i da reči molitve govori…

Pored Male Gospojine, Bogorodičini praznici su i Vavedenje, Sretenje, Blagovesti, Uspenje presvete Bogorodice (Velika Gospojina), kao i oni koji obeležavaju sećanje na događaje iz njenog života, kao što su Pokrov Presvete Bogorodice i Polaganje rize Presvete Bogorodice.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.