Sutra se slavi Đurđic - običaji i verovanja: evo zašto na ovaj praznik treba da pogledate u nebo

Đurđic se proslavlja 16. novembra - evo zašto je običaj da se pogleda u nebo...

Pravoslavni vernici u Srbiji 16. novembra proslavljaju Đurđic, a evo koji stari običaji se poštuju na ovaj praznik, piše Lovesensa.

Sveti Georgije proslavlja se dva puta u godini - na dan postradanja u vreme rimskog car Dioklecijana 6. maja i na dan prenosa moštiju iz Nikomidije (sada Izmir u Turskoj) u grad Lidu Palestinsku 16. novembra.

Đurđic je gradska slava Novog Sada i grada Bora, ali je proslavljaju i mnoge porodice u Srbiji. Običaji na Đurđic važe kao i za svaku drugu krsnu slavu. Na slavskoj trpezi obavezna je slavska sveća, slavski kolač, vino i žito.

5 znakova koji pokazuju da je vaša DUŠA umorna: evo kako nas telo upozorava na mentalni umor5 znakova koji pokazuju da je vaša DUŠA umorna: evo kako nas telo upozorava na mentalni umorOvih 5 simptoma pokazuju da je vaša duša umorna - evo kako se prevazilazi stanje mentalnog umora...

Međutim, postoje i posebni običaji koji se vezuju za Đurđic. Period od Đurđica do Mratindana naziva se vučji dani jer se veruje da je Sveti Mrata zaštitnik vukova. Prema starom običaju tokom ovih dana ništa se ne daje iz doma i žene ne obavljaju nikakve ručne radove. Nekada se govorilo da tokom vučjih dana krojači i obućari odmaraju.

Prema starom verovanju u ovoj sedmici se može predvideti vreme. Veruje se da ukoliko je vedro nebo tokom vučjih dana, zima će biti oštra i sa dosta mraza. Ali, ako bude maglovito, zima će biti promenljiva.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.