Sutra počinje Gospojinski post: ako ovo uradite ujutru, zaštitićete dom od loše energije (OBIČAJ)

Gospojinski post počinje 14. avgusta, a evo šta treba ujutru da uradite za zdravlje i zaštitiu doma!

Gospojinski post počinje 14. i traje do 28 avgusta, odnosno do praznika Uspenja presvete Bogorodice, poznatijem kao Velika Gospojina, piše Lovesensa.

Iako ovaj post traje samo 14 dana, mnogi smatraju da je jedan od strožijih, jer pravoslavni vernici veći deo posta poste na vodi, a riba se jede na praznik preobraženje.

Pored telesnog čišćenje koje podrazumeva odricanje hrane životinjskog porekla, važno je postiti i duhom. Duhovni post je odricanje od negativnih misli, dela i loših želja. Veruje se da tokom posta treba vežbati dobru volju, činiti dobra dela, prihvatiti zdrave navike i posvetiti se molitvi, isceljenju duše i pronalasku unutrašnjeg mira.

Molitva za ozdravljenje duše i tela: moćne reči koje isceljujuMolitva za ozdravljenje duše i tela: moćne reči koje isceljujuPravoslavna molitva za isceljenje duše i tela...

Period između Velike i Male Gospojine, odnosno od 28. avgusta do 21. septembra, naziva se međudnevnica, a veruje se da je taj period najbolji za branje plodova i lekovitih biljaka.

Stari običaj je da se u tom periodu obiđu lekoviti izvori i iskorite čari prirodnih lekova.

Za početak Gospojinskog posta vezuje se jedan stari običaj za koji se veruje da štiti dom od loše energije. Bosiljak je sveta biljka, a ujutru ga treba staviti u vodu ili u hranu kako bi u domu vladao mir i zdravlje.

Izvor: Lovesensa

T.A.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.