Sutra je praznik Svetog Nikole, a ovo su najlepši običaji: rituali za privlačenje obilja, radosti i dobrih vesti

Rituali i običaji na praznik Svetog Nikole - evo kako obradovati decu!

Sveti Nikola se u hrišćanskoj tradiciji smatra za jednog od najstarijih svetaca, a u zapadnom i istočnom hrišćanstvu veruje se da je on čudotvorac, zaštitnik siromašnih i putinika, piše Lovesensa.

Prema zapisima, Sveti NIkola je bio dete bogatih Grka Teofana i Nona, a nakon smrti roditelja Sveti Nikola je svoje nasledstvo podelio deci i siromašnima i posvetio se jednostavnom životu i veri.

Prema legendi, ovaj svetac nije javno davao novac ljudima, već bi ga krišom stavio u njihove džepove kako bi se iznenadili kada bi ga pronašli. Iz ove priče nastaje lik Deda Mraza koji je zamišljen da ispunjava dečije želje, bude darežljiv i dobar, baš kako se u pričama opisivao i Sveti Nikola.

Božićni običaji i simboli: zašto se na trpezi za Badnje veče moraju naći pasulj, riba i med

Prema narodnom verovanju, Sveti Nikola uoči svog praznika stavlja deci poklone u cipele, kao što postoji legenda da Deda Mraz stavlja poklone u čarape.

Sveti Nikola na ikonama je najčešće prikazan kao visoki čovek sa sedom bradom koji nosi štap i deci iz džaka daje poklone, negde ima mitru na glavi (hrišćanska kapa starozavetnih sveštenika), dok je u zapadnom hrišćanstvu često predstavljan kao Božić Bata.

Svet Nikola je najbrojnija slava u Srbiji i proslavlja se 19. decembra, dok se prenos mošti Svetog Nikole slavi 22. maja.

Slava Svetog Nikole obeležava se slavskom svećom, kolačem i žitom, a trpeza je uvek posna. Na dan slave porodica se okuplja, u domu treba da vlada mir i pozitivna energija, a svetac se slavi kako bi se dom zaštitio od negativne energije.

Kroz tradiciju razvilo se nekoliko rituala i običaja na praznik Svetog Nikole, a jedan od najlepših je darivanje dece. Ovaj svetac se smatra zaštitnikom dece, a na njegov praznik mnogi pravoslavni hrišćani obraduju decu tako što im na prozoru ili pored kreveta ostave neki lep poklon koji će ih iznenaditi kada se probude.

Pravoslavni božićni običaji: kako se slavi najradosniji praznik - BožićPravoslavni božićni običaji: kako se slavi najradosniji praznik - BožićBožić je dan kada je duh Isusa - deteta, sveprisutan među ljudima, donosi mir, praznik rađanja novog života, iz koga je nastao…

Na praznik Svetog Nikole sadi se božićna pšenica koja se razvija do Božića i ukrašava prazničnu trpezu. Veruje se da ova pšenica donosi blagostanje i obilje u narednoj godini.

Još jedan običaj za praznik Svetog Nikole jeste pravljenje kolača u obliku šarenih ptica koje porodica poklanja najmlađim članovima.

Vernici veruju da je oproštaj najveći blagoslov, zato se na ovaj praznik oslobađaju negativnih osećanja, traže mir u srcu i opraštaju svima koji su im učinili nešto loše. Na ovaj način, prema verovanju, u novu godinu ulaze čiste duše i srca.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.