Sutra je praznik Velika Gospojiina: evo koji običaj poštuju žene i majke

Velika Gospojina se slavi 28. avgusta, a za ove običaje veruje se da donose mir, zaštitu i zdravlje!

Pravoslavni vernici u Srbiji 28. avgusta proslavljaju praznik posvećen uspenju Presvete Bogorodice, odnosno Veliku Gospojinu, piše Lovesensa.

Prazniku prethode dve nedelje Goospojinskog posta, pa oni koji su postili na ovaj datum pristupaju tajni svetog pričešća.

Velika Gospojina je praznik koji naročito slave žene i majke. Običaj je da se na ovaj dan slavi Bogorodica, a žene ne bi trebalo da obavljaju kućne poslove, već da dan posvete odmoru i molitvi.

Molitve Bogorodici za svaki dan u nedeljiMolitve Bogorodici za svaki dan u nedeljiU molitvi prednjači srce, uči pravoslavlje, a kada je vernik sam dobro je da izabere neko tiho mesto i da reči molitve govori…

Na ovaj praznik žene obavljaju rituale kojima se zahvaljuju Bogorodici i mole se za svoju decu.

Smatra se da je Bogorodica zaštitnica bolesnih, pa se prema starom običaju na ovaj praznik treba umiti lekovitom vodom sa prirodnih izvora.

Veruje se da u periodu između Velike Gospojine (28. avgusta) i Male Gospojine (21. septembra) treba brati lekovito bilje, čuvati ga, sušiti, pa od njega spremati prirodne meleme i čajeve.

Prema narodnom verovanju, na ovaj praznik ne treba započinjati nov posao.

Uspenje Presvete Bogorodice: Velika Gospojina je praznik majki i deceUspenje Presvete Bogorodice: Velika Gospojina je praznik majki i deceSrpska pravoslavna crkava slavi 28. avgusta Veliku Gospojinu ili Uspenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih pravoslavnih…

Izvor: Lovesensa

T.A.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.