Sutra je Lazareva subota - ovaj običaj donosi sreću: evo šta treba da uradite na praznik Vrbice

Lazareva subota - dan koji nagoveštava pobedu života nad smrti! Evo koji običaji se poštuju na Vrbice...

Lazareva subota ili Vrbice je važan hriščanski praznik u kojem se slavi pobeda života nad smrti i nagoveštava se Hristovo vaskrsenje, piše Lovesensa.

Ovaj praznik najčešće slave mladi i majke sa decom. Običaj je da se u crkvu donose vrbe koje se osveštaju i kasnije se nose kući i njima se ukrašava dom.

Ceo Internet želi ovu dekoraciju za Uskrs: evo kako da napravite čarobno uskršnje drvo (FOTO)Ceo Internet želi ovu dekoraciju za Uskrs: evo kako da napravite čarobno uskršnje drvo (FOTO)Originalna dekoracija za Uskrs koja će doneti sasvim drugačiju energiju u dom tokom praznika - napravite svoje unikatno uskršnje…

Na ovaj praznik deci se kupuju zvončići, a običaj je da se dragim ljudima poklanja cveće.

Pema starom običaju, danas treba brati cveće, ali ga ne treba unositi u dom.

Cveće držite u vodi na terasi ili dvorištu, a zatim sa njim ukrasite ulazna vrata svog doma, a vodom se umijte.

Priče o nežnoj vrbiPriče o nežnoj vrbiZbog svog položaja kao axis mundi, vrba se koristi i u narodnoj magiji kao biljka preko koje se svaka bolest a naročito groznica…

Grane vrbe imaju važnu simboliku na ovaj praznik. Kada je Isus Hrist ušao u Jerusalim, kako bi ga pozdravili, vernici su pred njega bacali cveće i vrbove grančice.

Običaj je da se na ovaj praznik nose vrbove grane oko struka ili da se od njih isplete venac za glavu i ukrasi se cvećem.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.