Danas je Krstovdan - evo koji običaji donose sreću: šta treba da bude na trpezi, a koja biljka odbacuje mračnu energiju

Pored posta, na Krstovdan postoje različiti običaji - evo koji ritual na ovaj praznik donosi sreću i obilje!

Srpski pravoslavni vernici uoči Bogojavljenja proslavljuju zimski Krstovdan, praznik koji vraća uspomene na prve hrišćane, piše Lovesensa.

Krstovandan, poznat je i po nazivu Vozdviženje (podizanje) Časnog krsta, slavi se još od prvih godina zvanične hrišćanske vere, ustanovljen je još 326. godine pre nove ere, godinu dana posle Vaseljenskog Saora u Nikeji. Zimski Krstovdan je nepokretan praznik, a za njega se vezuju razni običaji i rituali.

Molitva časnom krstu na Krstovdan: čudesne reči za radost i odbacivanje loših misliMolitva časnom krstu na Krstovdan: čudesne reči za radost i odbacivanje loših misliMoliva je beseda o otvaranju duše i priča iz srca! Ovo je molitva na Krstovdan...

Na ovaj praznik pravoslavni vernici poste i tako čiste dušu i pripremaju se za ritual ispijanja Bogojavljenske vodice.

Običaj je da se na Krstovdan osvešta bosiljak, sveta biljka za koju se veruje da odnosi negativnu energiju i čisti karmu, pa u domovima mnogih bosiljak zauzima važno mesto. Osveštani bosiljak čuva se u domu u vidu sredstva za energetsko isceljenje.

Tokom Krstovdana se jede grožđe, kao simbol slatke pobede, plodnosti i obilja, a veruje se da će vas pratiti sreća i uspeh ako danas uživate u ukusu ovog voća.

Krstovdan uoči Bogojavljenja: slavi se uspomena na prve hrišćane koji su primili veruKrstovdan uoči Bogojavljenja: slavi se uspomena na prve hrišćane koji su primili veruZimski Krstovdan strogo se posti po mogućnosti na „suhojedenju", osim ako padne u subotu ili nedelju, kada se razrešava„na ulje".

Prema običaju, danas je važno da vratite dugove ili ukoliko imate zaposlene, isplatite plate. Na ovaj način čistite tamnu energiju dugova i ulazite "čisti" i bezbrižni u ovu godinu.

Krstovdanska vodica se prema narodnim verovanju čuva u domu zbog zdravlja članova porodice, a na Krstovdan se jedu jabuke, voće koje je simbol ljubavi, mladosti, plodnosti i lepote.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.