Soham: sveta mantra za sklad i ravnotežu

Mantre, svete reči, recituju se i pevaju već hiljadama godina, a delotvorne su zbog moći zvuka skrivenog u njima...

soham.jpg

soham.jpg

Drevno znanje nam može pomoći da pronađemo zvukove koji su dobri za nas. U vedskom sistemu mišljenja i verovanja mantre su najjače sredstvo kojim postižemo željene rezultate.

Postoje mantre za sve, bez obzira na to da li želite da ozdravite, nađete partnera ili steknete novac. Mantra se razlikuje od molitve jer se cilj ne postiže verom, nego usmeravanjem zvuka (odnosno vibracije) i energije u određenom smeru. Čitav svemir i sve u njemu nastaje na taj način - usmeravanjem energije.

Kako da zvukom probijemo blokade i potpomognemo strujanje energije u našem telu...

Osim najpoznatije mantre "om", još jedna bijamantra se smatra svetom - soham. Prema jogi, ta mantra je večna i njen zvuk podstiče prvi udah tek rođenog deteta. Njen zvuk prati svaki naš dah, pa je na neki način utkana u ljudsko postojanje. Međutim, moderan način života uzrokuje neravnotežu između nas i prirodnog ritma tog univerzalnog zvuka. Mantru je zato potrebno koristiti kako bi povratili sklad.

Kada udišemo, životna energija ulazi u nas, a kada izdišemo izbacujemo ono nepotrebno. Zvuk "so" koji se pojavljuje kada udišemo znači "to", samo postojanje koje ulazi u nas i postaje jedno s nama. Kada izdišemo, stvara se zvuk "ham" koji označava "ja". Ponavljanje mantre soham znači "ja sam to", shvatanje da je svako od nas jedno sa svim ostalim, da postoji samo jedno - jedna vrhovna svest, vrhovna stvarnost i da smo mi to.

Ivan Palijan

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.