Samo jedna reč može da spase život: šta je satsang

Kažu da je satsang toliko važan da samo jedna reč sa satsanga može spasti život, a o tome postoji i bezbroj priča i bhađana.

Satsang je doslovno "susret sa istinom". Sat na sanskritu znači istina, a sanga je društvo. Satsang predstavlja susret sa najvišom istinom i prosvetljenim guruom.

Da li je joga religija: 6 mitova o jogiDa li je joga religija: 6 mitova o jogiDa li treba slušati muziku dok radimo jogu? Da li joga može da se nauči iz knjige... i druga pitanja!

Satsang je jedan od devet delova bhakti joge prema Naradinim Bhakti sutrama, a nasuprot satsangu (dobro društvo u kojem negujemo svoju duhovnost i bhakti, a vodi nas Uttana – napred u duhovnoj evoluciji) postoji i kusang (loše društvo, Patana – koje nas vodi u propadanje u duhovnoj evoluciji).

2 mudre za jačanje psihofizičkog zdravlja: iz knjige "Mudre - drevne metode za isceljenje"2 mudre za jačanje psihofizičkog zdravlja: iz knjige "Mudre - drevne metode za isceljenje"U knjizi "Mudre - drevne metode za isceljenje" nalaze se mudre koje će pomoći da unesete pozitivne promene u svoje telo i…

Rečeno je da je satsang toliko važan da samo jedna reč sa satsanga može spasiti život, a o tome postoji i bezbroj priča i bhađana.

Kako navode na sajtu Ananda,  "Svi duhovni učitelji ističu da je satsang, što znači druženje sa ljudima sa kojim delite ideale, glavni pomagač na duhovnom putu. Kao što je Jogananda često govorio: „Okolina je jača od snage volje“.

Satsang je i vežba Bhakti  joge: "Satsang znači živeti u istini. To znači i biti u društvu pozitivnih, uzvišenih, duhovnih ljudi. Jogin više zazire od negativnog čoveka nego od zmije otrovnice. Svaka stvar koja nas dovede bliže duši jeste satsang. Sve što nas uvlači u mulj nižeg uma je suprotno od satsanga. Ružne vesti, mračan film, zavidna prijateljica, muž koji nas ubija u glavu, ogovaranje, grub, razdražujući govor – sve su to stvari koje jogin pažljivo izbegava. Pročitati pasus mudre knjige, voditi inspirativni razgovor sa prijateljem, slušati govor duhovnog čoveka, to je satsang."

Izvor: Sanatan kultura

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.