Sai Baba - život učitelja

Volite sva bića, to je dovoljno - poruka je velikog indijskog gurua.

U vremenima mraka i nevolje uvek su bile potrebne vođe, oni koji vide ono što drugi ne vide i koji utiru put. Čovečanstvo se trenutno može posmatrati sa različitih aspekata, ali preovlađujući utisak je to da smo još uvek na nivou stada i da se veoma retko mogu naći ljudi koji su prešli svoj put individuacije i samoostvarenja. Planeta Zemlja i naš život na njoj imaju samo jednu svrhu, a to je učenje kroz iskustvo i konstantni rast ka konačnom sjedinjenju s univerzumom. Na tom putu mi imamo pomagače, velike savršene učitelje koji su pristali da dođu u ovaj svet i pomognu svojoj deci, nama, običnim ljudima da spoznamo Istinu i Boga.

Učitelji su oduvek tu, menjaju svoje živote kroz milenijume prilagođavajući se nama i našem stepenu svesti, učeći nas onoliko koliko smo sposobni da shvatimo.

Oni su živeli i žive pod raznim nama poznatim i nepoznatim imenima, osuđivani i slavljeni, često neshvaćeni za svog života, ali istrajni u svojoj misiji i ljubavi prema ljudima.

Sai Baba, veliki indijski guru, jedan od najuticajnijih duhovnih učitelja našeg doba, nedavno je napustio ovaj svet. Njegov odlazak je mnoge ostavio nespremnim i zatečenim u turbulentnim vremenima transformacije svesti, ali njegovo duhovno nasledstvo će nastaviti da osvetljava put svima koji su kročili na stazu spoznaje.

Jednom kada predamo naš um Bogu, on će brinuti o nama u svakom pogledu.

Priča o Sai Babi počinje 23. novembra, davne 1926. godine.

U Putapartiju, seocetu u južnoj Indiji, tog dana rođen je Sathyanarayana Raju (Satjanarajana Rađu). Porodične i seoske priče vrve od čuda koja su se dešavala pre i posle rođenja Sathyanarayana, budućeg Satya Sai Babe. Jedna od njih govori o smrtonosnoj zmiji naočarki koja se odmah po rođenju bebe pojavila ispod pokrivača. Zmija naočarka u Indiji je simbol boga Shive, jednog od svete hinduističke trojice i smatra se da je ona najavila dolazak Svetog čoveka.

U knjizi "Sai Baba svetac i psihijatar", dr Samuel Sandweiss opisao je misteriozne događaje iz detinjstva velikog gurua.

"Već od ranog detinjstva bilo je očigledno da se mali Satya posve razlikuje od svojih drugova. Iako je njegova porodica jela meso, on se pokazao kao prirodni vegetarijanac koji se grozi ubijanja životinja. Satya je bio velika pomoć svima u selu, mali nesebičnjak koji je često dovlačio kući prosjake kako bi ih njegovi roditelji nahranili, iako su ga često prekorevali zbog te, po njihovom mišljenju, velikodušnosti bez pokrića.

Njegovi drugovi su ga zvali guru, jer ih je predvodio u pevanju pobožnih pesama pre škole i znao ih je zadiviti i razveseliti deleći slatkiše i igračke koje je vadio iz prazne vrećice.

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.