Prosvetljeno društvo

Kraljevstvo Šambale može se okarakterisati kao čista fikcija, ali legenda o njemu ukazuje na ljudsku želju za ispunjenim životom.

Taj plašljivi um

stavi u kolevku ljubavi i dobrote

i podoji ga mlekom nepokolebljive odlučnosti.

U hladovini neustrašivosti hladi ga lepezom radosti i sreće.

Kada poraste, uprkos velikoj raznolikosti fenomena,

vodi ga do mesta njihovog nastanka.

Kad poraste još više,

da bi probudio u njemu istinsko samopouzdanje,

vodi ga u slavne svodove ratnika.

Kad poraste još više,

kako bi probudio svoju praiskonsku prirodu,

pusti ga da vidi društvo ljudi,

društvo koje poseduje lepotu i dostojanstvo.

Tada, taj plašljivi postaće um ratnika

i to večno sveže i mladalačko samopouzdanje raširiće se

u prostor bez početka i kraja.

U tom trenutku, on će ugledati Veliko Istočno Sunce…

Legenda…

Legenda govori o kraljevstvu koje je bilo izvor znanja i kulture za današnja društva. To je bilo mesto mira i prosperiteta na čijem čelu su bili mudri samilosni vladari. Građani su bili jednako ljubazni i učeni, te je kraljevstvo bilo model prosvetljenog društva. To mesto zvalo se Šambala (Shambala).

Legenda isto tako kaže da je kraljevstvo Šambale davno iščezlo sa planete Zemlje. U jednom momentu celo društvo postalo je prosvetljeno i uznelo se u nebeske predele. Ipak, kraljevi Šambale budno prate dešavanja na Zemlji i jednog dana će se vratiti kako bi spasili ljudsku civilizaciju od destrukcije. To će biti kada na planeti nastupi mračno doba, koje ćemo prepoznati po tome što će se vreme ubrzati, pojačaće se prirodne nepogode, vladaće ratovi, glad i bolesti, ljudi će posumnjati u duhovna učenja i ona će se koristiti samo za ličnu materijalnu korist. I najhrabriji će izgubiti veru i smisao postojanja.

Prošlost…

Sredinom prošlog veka, dečak se sa svojom rodbinom i sugrađanima probijao kroz snegove Himalaja čvrsto stežući jednu knjigu koja je bila celo njegovo pokućstvo. Njegov dom, prošlost – sve je bilo razoreno i on je ostatak preživelih hrabro vodio ka indiji. Prelazeći ledenu reku, kao jedini put ka sigurnosti, dečak je ispustio knjigu koja je nestala u dubini reke. I poslednju stvar koju je imao morao je da pusti ako je želeo da krene dalje, u neizvesnu budućnost.

Sa knjigom su nestali i poslednja spisi iz kraljevstva Šambale, u kojima je ono bilo opisano u detalje. U tom momentu dečak se zarekao da će ako  nastavi da živi i ide kroz život, odbaciti agresiju i da nikada neće prestati da veruje u ljudsku dobrotu i potencijal čoveka da stvori prosvetljeno društvo. U tom momentu on je postao ratnik dobra i kraljevi Šambale su mu dodelili ulogu Sakjonga – zaštitnika Zemlje. Sve knjige i spisi vraćeni su u njegov um kako bi ih ponovo ispisao i predao novim pokolenjima budućih Šambala ratnika za koje se bližilo vreme da stasaju.

Sadašnjost…

Iako je lako okarakterisati kraljevstvo Šambale kao čistu fikciju, isto tako u ovoj legendi možemo videti duboko ukorenjenu i veoma ljudsku želju za dobrim i ispunjenim životom. Čežnja za prosvetljenim društvom kao što je Šambala, nikada nije nestala iz ljudskog srca. Stalno prisutna i inspirativna, ona ga pokreće čak i u vremenima naizgled nepremostive agresije, arogancije i depresije.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.