Počela je vladavina boginje Mokoš: evo kako da ispletete niti dobre sudbine

Kroz svaku je ženu protkana boginja Mokoš kao aspekt Majke Zemlje. Što smo mi kao žene povezanije sa svojom iskonskom čarobnom prirodom, to smo bliže Mokoš.

Kasna jesen je period vladavine staroslavenske boginje Mokoš. Ona predstavlja ostvarenu zrelu ženu koja drži niti sudbine u svojim rukama. Upoznajte je i u ovom razdoblju godine aktivirajte njene snage u sebi.

Nalazimo se u periodu jeseni, a u jesen svojeg života bolje upoznajemo boginju Majku vlažnu zemlju i Mokoš u sebi, svoju životnu mudrost, vidovitost i ubiremo plodove svoga rada. Izravnjavamo račune u vreme jesenjske ravnodnevice. Ovo je povoljan period za promenu ishrane i oslobađanje od viška masti i toksina iz tela.

Nakon toga, životna zima nam donosi suočavanje sa Moranom i Baba Rogom te izazov transformacije. Taj period nas uči kako da se oslobodimo starih navika i veza da bismo ponovo otkrili dete u sebi koje se neprestano igra i stvara. Tada zatvaramo krug koji obuhvata godinu dana i kretanje Zemlje oko Sunca.

Kraljevski put u podsvest: kako da tumačimo snoveKraljevski put u podsvest: kako da tumačimo snoveTumačenje poruka snova je delikatan zadatak za koji je potrebno ne samo vladati tehnikama tumačenja, već imati i razvijenu…

Legenda kaže da Mokoš poseduje čarobno klupko i dok plete život pojedinca, stalno isprepleće dve niti od kojih se jedna zove Sreća, a druga Nesreća

Pletilja koja plete ljudske sudbine

Boginju Mokoš slavili su svi Slaveni. Tačnije, u svakoj kulturi, pa tako i u našoj, postoji kult Velike Majke. Kod Grka je to bila Gea, kod Rimljana Tera, kod Vlaha je to Muma Pădurii. Mnogo je različitih naziva, ali u suštini, Mokoš predstavlja ostvarenu zrelu ženu, hraniteljku, zaštitnicu i majku.

Sama reč Mokoš ima razna značenja. Jedno od njih je mati košnica (Ma-koš). Pčelinjak predstavlja ceo svemir, a Mokoš, kao njegova velika matica, zadužena je za stvaranje života i organizaciju zajednice.

Na ovo se nadovezuje i tumačenje Mokoš kao velike pletilje koja plete ljudske sudbine. Legenda kaže da ona poseduje čarobno klupko i dok plete život pojedinca, stalno isprepleće dve niti od kojih se jedna zove Sreća, a druga Nesreća. Samim tim njen simbol je vreteno na kojem se prede sudbina čoveka po njegovom rođenju. Baš zbog ovoga štovali su je kao božanstvo života, ali i božanstvo smrti jer je o njoj zavisio život svakog od nas.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.