Počela je Strasna nedelja, puna važnih običaja: evo koji rituali se poštuju u danima pred Uskrs

Strasna sedmica je nedelja molitve, posta i važnih rituala - evo koji običaji se poštuju!

Strasnim ponedeljkom počinje poslednja nedelja Velikog posta, odnosno sedmica na kraju koje se slavi najradosniji hrišćanski praznik Uskrs, piše Lovesensa.

Prema predanju u ovoj nedelji Isus Hrist je učinio velika dela, a jedno od najvažnijih je pobeda života nad smrti.

Dobila je naziv "strasna", jer se u ovoj sedmici posti i čitaju se pojačane molitve. Pravoslavni hrišćani veruju da u ovoj nedelji naročito treba biti umeren, a prema verovanjune treba da se čuju pesme jer se pripremamo za najtužniji praznik Veliki petak.

Ceo Internet želi ovu dekoraciju za Uskrs: evo kako da napravite čarobno uskršnje drvo (FOTO)Ceo Internet želi ovu dekoraciju za Uskrs: evo kako da napravite čarobno uskršnje drvo (FOTO)Originalna dekoracija za Uskrs koja će doneti sasvim drugačiju energiju u dom tokom praznika - napravite svoje unikatno uskršnje…

U ovim danima posebno se treba posvetiti dobrim delima i podsetiti sebe na prave vrednosti koje zaista greju dušu.

Na dan Velike srede veruje se da treba završiti sve poslove oko doma kako bi se pripremili za Uskrs. U Negotinskoj krajini postojalo je narodno verovanje da se na ovaj dan čupa biljka burjan za koju se verovalo da ima čarobnu moć i štiti od negativnih sila. Ova biljka se koristila kao prirodni lek u narodnoj medicini.

Jedan od rituala na Veliki četvrtak je u mnogim delovima zemlje prestao da se praktikuje, ali nekada su žene na ovaj dan odlazile na reku, palile sveće, stavljale ih na daske i puštale da plutaju niz reku. Ovaj ritual posvećen je dušama mrtvih.

Veliki petak je dan Hristovog stradanja i vernici se na ovaj praznik pridržavaju strogog posta. Običaj je da se na Veliki petak ujutru farbaju uskršnja jaja, a prvo crveno jaje koje ofarbate naziva se čuvarkuća i štiti dom cele godine od negativne energije.

Ako skuvate ove namirnice, dobićete najlepše boje za uskršnja jaja: evo koja hrana farba jaja u zelenu, plavu i ljubičastu bojuAko skuvate ove namirnice, dobićete najlepše boje za uskršnja jaja: evo koja hrana farba jaja u zelenu, plavu i ljubičastu bojuOfarbajte jaja za Uskrs prirodnim bojama - evo od kojih namirnica možete da dobijete zelenu, plavu i ljubičastu boju!

Na Veliku subotu pravi se uskršnji kolač koji se ukrašava bosiljkom i utisnutim slovom. Takođe, ukrašava se i jajima koja se na dan Vaskrsa daju deci.

Sedmog dana Strasne nedelje slavi se Uskrs, najveći hrišćanski praznik. Običaj je da se na ovaj dan razbijaju jaja, a pobednik koji je razbio jaje potivniku, dobija njegovo jaje na poklon. Ovom prazniku se naročito raduju deca, a veruje se da na ovaj dan posebno treba veličati život i biti radostan.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.