Počela je peta nedelja Vaskršnjeg posta - običaji i narodna verovanja: evo šta nikako ne treba raditi u Gluvnoj nedelji

Peta nedelja Velikog posta - evo koji običaji se poštuju!

Peta nedelja Vaskršnjeg posta naziva se Gluva ili Gluvna nedelja, piše Lovesensa.

Ova nedelja posvećena je Mariji Egipćanki, ženi koja je svojim podvigom dokazala da postoji nada za sve one koji se iskeno pokaju za loša dela i odluče da krenu putem istine i ljubavi.

Prema predanju Marija Egipćanka živela je razvratno, a zapisano je da je odlučila da promeni život kada su joj je jednog dana neka nevidljiva sila pred njom zatvorila vrata hrama. Kasnije se pomolila Bogorodici i odlučila da živi mirnim asketskim životom kako bi očistilča dušu od negativnosti.

10 božijih zapovesti sa pravoslavnim tumačenjima10 božijih zapovesti sa pravoslavnim tumačenjimaDeset Božjih zapovesti je skup zakona koje je Bog saopštio preko proroka Mojsija. Pročitajte kako glase božije zapovesti i…

Prema verovanju, tokom ove nedelje ne prave se slavlja, ne sviraju se pesme i ne prave se zabave, već se treba posvetiti duhovnom uzdizanju i molitvi.

Gluva nedelja je tiha nedelja u kojoj treba da vlada mir i posvećenost čišćenju duše.

Takođe, prema narodnom verovanju u ovoj nedelji se ne ide na put i ne rade se veliki poslovi.

Subota pete sedmice posta je Subota Akatista, a sama služba nosi naziv Pohvale Presvetoj Bogorodici. Tog dana na jutrenju čita se Akatist Presvetoj Bogorodici.

Vaskrs i čuvarkuća: pravoslavna pravila i običaji za farbanje jajaVaskrs i čuvarkuća: pravoslavna pravila i običaji za farbanje jajaJedan od najlepših i najradosnijih srpskih običaja je farbanje jaja za Vaskrs...

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.