Počela je Cvetna nedelja, a jedan običaj svi žele da poštuju: evo kako da privučete zdravlje i napredak

Cvetna nedelja nam donosi šansu za čišćenje srca - jedan običaj privlači veliku radost!

Cvetna nedelja je šesta nedelja Velikog posta, a dobila je naziv po prazniku Cveti kojim se slavi ulazak Isusa Hrista u Jerusalim, piše Lovesensa.

Prema predanju, kada je Isus ušao u Jerusalim, vernici su pred njega bacali palmnine gane i najlčepše cveće, pa je zato ova nedelja Cvetna. Ona označava period kada se priroda budi, sve počinje da buja i cveta.

Vaskrs i čuvarkuća: pravoslavna pravila i običaji za farbanje jajaVaskrs i čuvarkuća: pravoslavna pravila i običaji za farbanje jajaJedan od najlepših i najradosnijih srpskih običaja je farbanje jaja za Vaskrs...

Tokom Cvetne sedmice, a naročito u nedelju, na praznik Cveti, postoji običaj da se od cveća i vrbovih grančica pletu venčići koje stavljamo na glave ili čuvamo u domu kako bi smo privukli napredak i zdravlje.

Prema narodnom verovanju, ove nedelje treba krečiti voćke, ali se veruje da ništa što cveta ne treba saditi jer će uvenuti.

U subotu u Cvetnoj nedelji slavimo lazarevu subotu, kao uspomenu na Lazara koga je Isus vaskrsao itz mrtvih. To je praznik u kojem se slavi pobeda života nad smrti. Tada se u crkvu nose vrbove grančice koje se osveštaju, a zatim se sutradan, na praznik Cveti, dele vernicima kako bi ispleli venčiće.

8 zanimljivih ideja za farbanje jaja za Uskrs: deca će najviše biti oduševljena ovim šarama (FOTO)8 zanimljivih ideja za farbanje jaja za Uskrs: deca će najviše biti oduševljena ovim šarama (FOTO)Najlepše dekoracije uskršnjih jaja za mališane - jaja životinje, slatkiši i likovi iz bajke! Zavirite u ukršnji svet mašte...

Običaj je da ove nedelje svi razmislimo o svojim delima i zavrimo u svoje srce. Da li je ono čisto? Da li je otvoreno?

Verovanje je da se "zagledamo" u svoje srce, pokajemo za loša dela i pripremimo za Vaskrs, nveliki hrišćanski praznik.

Ne zaboravite, samo onaj čistog srca može osetiti snagu prave ljubavi.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.