Pečat-prosfornik, ptice, grozd: šta znače ukrasi na slavskom kolaču (FOTO)

Ukrasi na slavskom kolaču predstavljaju želje domaćice za blagostanje cele porodice...

Kolač se pravi u obliku okruglog hleba ali izgled samog kolača zavisi od umešnosti domaćice.

Najvažniji ukras slavskog kolača je pečat četvrtastog oblika (pečat-prosfornik) sa krstom u sredini među čijim je kracima natpis IS HS NI KA (ovaj natpis na grčkom znači "Isus Hristos pobeđuje").

pecat_prosfornik_ptice_grozd_sta_znace_ukrasi_na_slavskom_kolacu_3

Za utiskivanje ovoga znaka postoji naročiti drveni pečat (obično se nasleđuje s kolena na koleno i svaka domaćica treba da ga ima, kao i poskuricu).

Posno testo se rastanji i u njega se utisne ovaj pečat koji se prethodno zamoči u brašno. Taj znak se nožem iseče po ivici od ostalog komada testa i stavlja se na svaku poskuricu.

Ukrasi na slavskom kolaču predstavljaju želje domaćice za blagostanje cele porodice. Klasje žita predstavlja rodnu godinu kao i grozd i burence.

pecat_prosfornik_ptice_grozd_sta_znace_ukrasi_na_slavskom_kolacu_4Ptice simbolizuju zdravlje i veselje. Grozd u tradicionalnoj simbolici izražava želju da vinograd dobro rodi, a uz burence predstavlja želju da svega bude u izobilju.

Kolač često bude optočen vencem od upletenih pletenica koje se narežu malim nožem i ukrašen cvetovima - stilizovanim ružicama koje označavaju lepotu, čistotu, blagi miris duše i želju da deca odrastaju lepa i čista kao ružice.

Recept za posni slavski kolač...

pecat_prosfornik_ptice_grozd_sta_znace_ukrasi_na_slavskom_kolacu_6

Ukrasi stavljaju se u polja između krakova krsta i dovoljno je da se u svakom od četiri polja nalazi po jedan ukras. U sredini kolača se zabode parče osvećenog bosiljka. Ceo kolač se premaže vodom i uljem, a ukrasi se ostavljaju belim.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.