Ovo je najvažniji običaj na Božić: evo koje reči treba da izgovorite u svom domu

Veruje se da ovaj običaj na Božić koji donosi mir i radost u svaki dom!

Brojni običaji koje pravoslavci praktikuju za Badnji dan, Badnje veče i Božić menjaju se sa vremenom a veoma zavise i od narodnih rituala koji se prepliću sa crkvenim učenjima, piše Lepa & Srećna.

Badnjak, česnica i parica neodvojivi su simboli najradosnijeg hrišćanskog praznika, a uz njih je i pozdrav koji tog dana razmenjujemo - Hristos se rodi! i odgovor Vaistinu se rodi.

Čestitka Srećan Božić, međutim, ne sme da bude lišena dela u kojem se kaže "mir božji". Ovaj običaj - mirbožanje - posebno je važan u rano božićno jutro, kada u kuću dolazi najvažniji gost tog dana - položajnik.

Najlepši citati: 10 radosnih misli o BožićuNajlepši citati: 10 radosnih misli o BožićuMahnite svojim čarobnim štapićem i pošaljite najlepše želje svima koje nosite u srcu!

Kao što se prenosi tradicijom, položajnik ulazi u kući vodeći računa da stupi desnom nogom, a dočekuje ga domaćin.

Tada njih dvojica prislanjaju obraz uz obraz - u nekim krajevima se i ljube, ali ređe - ali razmenjuju pozdrav "Mir božji! Hristos se rodi" i odgovor "Vaistinu se rodi!".

Zašto je važan i deo pozdrava "Mir božji!"? Mirbožanjem ostvarujemo zapovest da se izmirimo jedni s drugima, da se ponovo zbližimo, da oprostimo. Na Božić se, kažu stari, niko ne sme posvađati.

Pravoslavni božićni običaji: kako se slavi najradosniji praznik - BožićPravoslavni božićni običaji: kako se slavi najradosniji praznik - BožićBožić je dan kada je duh Isusa - deteta, sveprisutan među ljudima, donosi mir, praznik rađanja novog života, iz koga je nastao…

Kako navodi naš poznati etnolog i istoričar Veselin Čajkanović, ovaj "propis" božjeg mira ne važi za sve praznike, ali važi za Božić i obavezno za sve zadušnice u godini.

Mir, zbliženje i upućivanje dobrih želja drugima, ljubav prema bližnjemu svome donosi nam unutrašnji mir, onaj koji toliko priželjkujemo i za kojim tragamo a koji nas čeka u nama samima, u okrilju porodice i u okruženju nama dragih ljudi.

Tekst: K. I.

Izvor: Lepa & Srećna 

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.