Običaji i verovanja: danas je praznik, a ovu stvar nikako ne treba uraditi (30. mart 2019.)

Pravoslavni vernici slave Svetog Aleksija, a evo koji običaj se poštuje na ovaj praznik...

Pravoslavni vernici 30. marta obeležavaju praznik Svetog Aleksija Rimskog, piše Lovesensa.

Sveti Aleksije Rimski rođen je u Rimu u bogatoj i uglednoj porodici. Kada je odrastao bio je primoran da se oženi, a on je odlučio da napusti svoj dom i ode u grad Edes u Mesopotamiji. Na tom putovanju odlučio je da živi asketskim životom neprestano se moleći Bogu.

Nakon 17 godina asketskog života Sveti Aleksije kreće u Laodikiju, ali je vatar lađu okrenuo ka drugom pravcu, ka Rimu. Svetitelj je smatrao da je to bio važan znak da treba da poseti roditelje.

Kada se na vratima porodične kuće pojavio obučen kao prosjak, roditelji ga nisu prepoznali, ali su mu dozvolili da živi u kolibi pored njihove kuće.

Vladeta Jerotić o velikoj i najtežoj hrišćanskoj vrlini: ovo pomaže da se lakše suočite sa teškoćama u životuVladeta Jerotić o velikoj i najtežoj hrišćanskoj vrlini: ovo pomaže da se lakše suočite sa teškoćama u životuDa li je smirenje zaista moguće i koliko je važno da budemo u harmoniji sa samim sobom kako bismo se lakše nosili sa svim…

Sveti Aleksije živeo je još 17 godina, a prema predanju, kada je preminuo njegovo lice svetlelo je kao Sunce.

Sveti Aleksije postao je poznat po imenu "Čovek Božiji", a veruje se da ovaj svetac pomaže bolesnima.

Postoji važan običaj na ovaj praznik, a to je da ne treba odbiti osobu koja od vas traži milostinju. Na ovaj način se podsećamo važnog životnog principa - ukoliko želite da dobijete, treba da dajete.

Svako dobro delo ostaje zapisano, a ukoliko niste u mogućnosti nekome da pomognete materijalnim stvarima, uputite mu lepu reč ili se pomolite za njegov život i zdravlje.

Sveti Aleksije Rimski je zaštitnik putnika, bolničara, prosjaka, hodočasnika i dadilja.

Kako se pripremiti za pričešćeKako se pripremiti za pričešćePravoslavni vernici prioistupaju tajni svetog pričešća kako bi očistili dušu od negativnosti, a evo koje osnovne stvari treba da…

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.