Običaji i rituali za treći dan Božića: ako ovo uradite, sreća više neće napustiti vaš dom

Praznik koji nas uči praštanju, miru i ljubavi - evo koji običaji se poštuju na Stevanjdan, treći dan Božića!

Srpski pravoslavni vernici 9. januara proslavljaju treći dan Božića, odnosno Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, zaštitnika loze Nemanjića, piše Lovesensa.

Iako praznična čarolija polako napušta naše domove do naredne godine, na Stevanjdan /treći dan Božića) postoje dirljivi običaji i rituali koji pomažu da sačuvate pozitivnu energiju u domu i porodici tokom čitave godine.

Vladeta Jerotić o velikoj i najtežoj hrišćanskoj vrlini: ovo pomaže da se lakše suočite sa teškoćama u životuVladeta Jerotić o velikoj i najtežoj hrišćanskoj vrlini: ovo pomaže da se lakše suočite sa teškoćama u životuDa li je smirenje zaista moguće i koliko je važno da budemo u harmoniji sa samim sobom kako bismo se lakše nosili sa svim…

Veruje se da je na ovaj dan važno nastaviti negovanje Božićnog duha, pa se praznik Svetog Stefana smtra za dan mirenja i praštanja. Prema narodnom verovanju danas je važno započeti sa čišćenjem toksičnih odnosa, oslobađanje potisnutih osećanja i povratak vere u ljude i ljubav. Zato se na ovaj praznik posećuju prijatelji ili članovi porodice sa kojima smo imali neki sukob. Važno je da oprostite jedno drugom, zaboravite na stare greške i započnete godinu u miru i međusobnoj ljubavi.

Jedan zanimljiv ritual na ovaj praznik praktikuje se kako Božićna energija ne bi tokom cele godine napustila dom. Običaji nalažu da se na Badnje veče u dom unosi slama kao simbol mesta na kojem se Isus Hrist rodio. Ta slama treba da stoji u domu sve do trećeg dana Božića (Stevanjdan) i onda je na ovaj praznik iznosite u tišini.

Zašto se u domu pali slavska sveća: važni običaji za krsnu slavuZašto se u domu pali slavska sveća: važni običaji za krsnu slavuSlavska sveća je neophodan element za ritule i običaje koje pravslavni vernici poštuju na dan porodične krsne slave, a evo koje…

Tišina je u ovom ritualu važna kako se, prema verovaju, ne bi poremetila ravnoteža Božićnog duha u domu. Prema starom verovanju ova slama se stavlja na mesto u domu ili dvorištu na kojem želite da napredujete. Dok su je nekada stavljali u bašte, sada možete od te slame napraviti lep aranžman koji ćete držati na radnom stolu ili je možete stavite u cveće kako bi iznova napredovalo.

Mnogi pravoslavni vernici u Srbiji proslavljaju Svetog Stefana kao krsnu slavu, a to je prva slava u godini. Tada se na trpezu iznosi slavska sveća, žito i slavski kolač, a pošto se slavi na treći dan Božića važno je na trpezui imati suvo voće, orahe, med, jabuke i pomorandže.

Neka vam ovaj praznik donese mir i radost!

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.