Na Kajlaš ljudska noga ne stupa: krug oko svete planine na Tibetu čisti od svih grehova

Zbog duhovnog značaja Kajlaša, alpinistima je zabranjeno da se penju na tu planinu. Stupanje na njen vrh smatra se svetogrđem i postoji verovanje da će se svaki takav pokušaj završiti smrću...

Planina Kajlaš (Kailash) nalazi se na severnom obronku planinskog lanca Himalaji i zauzima područje na zapadu Tibetanske visoravni. Izdiže se na 6,714 m nadmorske visine.

Sačinjena je od crnih stena i svojom prirodnom simetrijom podseća na dragulj, zbog čega su joj Tibetanci dali ime Kang Rimpoche - snežni dragulj. Područje oko planine Kailash je stenovito i suvo, prošarano mnogobrojnim rečicama i jezerima kristalno plave boje.

Ova planina slovi za sveto mesto - to je sveta planina u religiji Hindusa i Tibetanaca. Za njih, planina Kailaš je duhovni centar sveta, jer tu izviru svete reke Indus, Sutlej i Bramaputra. Hindusi veruju da na vrhu planine obitava gospodar Shiva, jedno od tri glavna božanstva u hinduističkoj religiji.

Zbog svog duhovnog značaja, alpinistima je zabranjeno da se penju na ovu planinu. Kročenje na njen vrh smatra se svetogrđem i postoji verovanje da se svaki ovakav pokušaj završava smrću onoga ko pokuša to da uradi.

Kako vaspitavaju decu na Tibetu: osmeh zbog osmeha...

Svake godine, pripadnici budističke i hinduističke religije iz celog sveta dolaze na hodočašće pod planinom Kajlaš. Hodočasnici kruže oko svete planine, izgovaraju svete molitve i meditiraju. Hodočašće traje oko tri dana, koliko je hodočasnicima potrebno da obiđu jedan krug oko planine, dužine od 52 km.

Verovanje je da, kada se obiđe krug oko svete planine, pojedinac biva pročišćen od svih grehova koje je uradio tokom života.

Zbog duhovnog značaja, mitova i verovanja koja se vezuju za ovu svetu planinu, Kajlaš je danas poznata turistička destinacija mnogim turistima i avanturistima koji istražuju Himalaje i koji žele da upoznaju kulturu i duhovni život naroda koji ovde žive, piše Virtualni grad.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.